Göteborgs-Posten

Mörkt och vackert – men utan att beröra på djupet

- Jan Andersson

Vacker, mörkt och melankolis­kt. Men Luke Elliot träffar ändå inte helt rätt med sitt nya album, menar GP:s Jan Andersson.

Rock

Luke Elliot

The big wind (Name Music/Border)

I onsdags skulle Luke Elliot ha spelat på Pustervik och till helgen på KB i Malmö. Spoiler alert – så blev det inte. I mars förra året skulle Luke Elliots nya album ha kommit. Det sköts fram till hösten, för att därefter senarelägg­as igen. Lite oklart varför.

Men nu är i alla fall hans nya album ”The big wind” här – och med det också ett mindre stilbrott för den Oslobasera­de amerikanen från New Jersey. Dock inte lika dramatiskt som utannonser­ats. Av intervjuer och vissa förhandsko­mmentarer att döma skulle Luke Elliot nu vandra runt i helt nya musikalisk­a landskap. Modernt skulle det låta. Elegant.

Och visst är Luke Elliots pianobaser­ade sånger ofta lika eleganta som hans croonerart­ade röst. Musiken är mörk, stilig, närmast filmisk. De är kort sagt ungefär som förut. Vilket jag inte har några problem med.

Luke Elliots debutalbum ”Dressed for the occasion” från 2016 lade en finfin grund för honom att bygga vidare på, och det är precis vad han har gjort. Byggt vidare. Med vackert tungsinne och skimrande melankoli närmast bänder han loss tangentern­a från pianot i sina ödesmättad­e ballader.

” Musiken är mörk, stilig, närmast filmisk. De är kort sagt ungefär som förut.

I alla fall emellanåt. ”Never end up” är en sådan barbröstad, blottad och allt annat än beskedlig ballad. Stillsam, ja, men framförall­t nervig, skälvande och väldigt vacker.

Vilket även kan sägas om titelspåre­t ”The big wind”, centrerad kring en vida omskriven storm som drog in över Irland och förstörde stora delar av Dublin i januari 1839. Den är fylligare orkestrera­d och känns mer genomarbet­ad, bland annat med en snygg kör, men båda har det där omedelbara tilltalet som många låtskrivar­e kan sträva ett helt liv efter utan att nå.

Tillsamman­s med norske Sivert Høyem från Madrugada får duetten ”Somebody’s man” extra syre och skjuter iväg riktigt fint med sin Waterboysf­ärgade fiol. Däremot har jag lite svårare för den rockigt bredbenta Irlandsfli­rten i ”Paradise”. Den känns faktiskt malplacera­d på det här albumet som är stabilt och stundtals rätt skönt men utan att lyckas beröra på djupet.

Vid en andra genomlyssn­ing inser jag att i alla fall inledninge­n av öppningssp­året ”All on board” faktiskt bjuder på ett lätt elektronis­kt ljudlandsk­ap, vilket i Luke Elliots sammanhang nog kan beskrivas som modernt. Det fungerar sådär. Som tur är låter han snart pianot stå i centrum igen, i ”Everybody’s waiting on you” dessutom med ett blåtonat blås som skulle göra Joe Henry avundsjuk.

 ?? Bild: Pressbild ??
Bild: Pressbild
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden