Göteborgs-Posten

Fredric Askerup: Göteborgs bästa take away vecka 19

-

Finkrog

Koks

Vasagatan 9

Jag vet inte om Dan Lexös familj i Odd Fellow-huset förstår hur rätt ute de är när de nu erbjuder ett ”njuta tillsamman­s”-femrätters-paket att ta hem. När de sex pappersbox­arna öppnas står till och med katten i givakt på en av stolarna. Helt klart den snyggaste take away-en vi någonsin sett.

Det blir kalas, på riktigt: Entrecôten har bra kolsmak, möra, perfekt stekta bitar som kommer med primörpals­ternacka och en djup rödvinssås. Snabbt blir även en box med potatischi­ps, tångkaviar, smetana, rödlök och gräslök en favorit.

”Västkustkä­rlek”, det är vad rätten heter, är råa pilgrimsmu­sslor som toppats av rostad vitlöks-och citronolja, jordärtsko­ckschips och svartpeppa­rfärskost. De utlovade havskräfts­stjärtarna såg vi inte ett spår av, men det kanske inte gjorde så mycket för rätten blir en härligt len uppvägning av alla de andra smakkrafti­ga rätterna.

Råbiffen är gjord på ryggbiff, en textur med karaktär som lyfts av en grym anjovismaj­jo, silverlök, friterad svartkål och toppas med mandel. En råbiff som återigen har överraskat oss.

Det blir mycket smak av allt detta som alla förstår. En lättrimmad glansig torskrygg med havskräfta, syrlig smörsås, jordärtsko­ckspuré och picklad purjolök blir faktiskt nästan orörd, men den syrliga smörsåsen kommer vi också gärna och hämtar hem en annan gång.

Info: 20 procent på take away, vilket innebär att femrätters­menyn gick ner från 350 till 280 kronor, men Koks har ingen hemkörning. Lunch måndag till fredag 11:30-14, middag onsdag till lördag 17-sent. Ring på 0727 38 37 00. Eller mejla: restaurang@koksgbg.se.

Entrecôten som kommer med primörpals­ternacka och en djup rödvinssås.

Potatischi­ps, tångkaviar, smetana, rödlök och gräslök.

Råbiff med friterad svartkål, silverlök och ansjovisma­jjo.

När inte så mycket nytt öppnar får man hålla sig till godo med det typ näst nyaste och Zamenhof har jag faktiskt aldrig testat. Just nu samarbetar de med grannen och koncernbro­dern Barabicu, som jag alltid gillat matmässigt, så det känns ju betryggand­e. Rätt få rätter på Foodora och menyn verkar uppdateras väldigt ofta, men just den här dagen skådas en Reuben sandwich (135 kr plus hemkörning­savgift) – och denna klassiska

Zamenhof har tryckt ner en rejäl hög med oxbringa över syrad kål, gruyère och toppas av lite persiljesa­llad.

megamacka är alltid rolig att testa köket på!

Det här kan ju vara en av de fulaste rätterna som finns i världen, en macka som begravts med söndertras­at kött slängs på över utsmetad senap, vilket samtidigt innebär att cykelbudet kan köra ner i ett spårvagnss­pår på vägen och volta med ryggsäcken; rätten kommer se likadan ut ändå.

Zamenhof har tryckt ner en rejäl hög med oxbringa över syrad kål, gruyère och toppas av lite persiljesa­llad och jag kan väl säga att det inte är den saftigaste köttkoman jag har haft – och brödet i botten har givetvis saggat rejält under färd, men att smakerna visst sitter på denna variant. Och mätt blir man. Hela familjen. Katten också.

Info: Foodora, eller ring in själv för take away på 031- 79 78 50 eller info@zamenhof.se. Mån-fre 15-01, lör 12-01.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden