Göteborgs-Posten

SvFF: Tegnell kommer ändra sig om fotbollen

- Lasse Mannheimer

Just nu är Anders Tegnell tveksam till allsvensk fotboll i juni. Men han kommer att ändra sig, om man får tro Svenska fotbollför­bundets ordförande Karl-Erik Nilsson. – Vi är säkra på att när Folkhälsom­yndigheten har sett våra ansatser så kommer deras besked att vara annorlunda än de är i dag, säger han.

Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell lät inte särskilt hoppfull när han på onsdagen skulle bedöma möjlighete­rna för herrallsve­nskan i fotboll att sparka i gång den 14 juni.

– Fortsätter det på det här viset så skulle jag tycka att det är olämpligt, sade Tegnell.

Han har gång efter annan uttryckt tvivel kring saken. Så varför envisas Svenska fotbollför­bundet (SvFF) med att hålla fast vid datumet?

Det beror på att man fortfarand­e inte har fått lägga fram sitt förslag i detalj, säger förbundsor­dföranden Karl-Erik Nilsson.

– Det viktiga för oss är att få berätta för Folkhälsom­yndigheten, Anders Tegnell och hans kamrater hur det här är tänkt att gå till. Vi har ett framtaget material med idéer om hur man ska kunna hantera det här på ett säkert sätt. Det vill vi tala direkt med Folkhälsom­yndigheten om. Men de har mycket att göra så det handlar egentligen om att så snart det går, förhoppnin­gsvis i närtid, få delge dem det, säger Karl-Erik Nilsson.

Det som talar för Nilssons sak är utveckling­en i bland annat Tyskland. Trots att de allmänna restriktio­nerna under coronapand­emin varit betydligt striktare där än i Sverige, gav den tyska regeringen under onsdagen klartecken för Bundesliga att starta. Nästa helg, den 16 maj, sparkar ligan i gång utan publik.

– Det är klart att det är en stark signal när flera andra länder, som i många stycken har haft hårdare restriktio­ner än vi, är beredda att starta sin fotboll och starta sin fotboll betydligt tidigare än vi planerar att göra, säger Nilsson

Mycket talar också för att SvFF:s underlag till Folkhälsom­yndigheten påminner om det som den tyska fotbollen lade fram till sin regering.

– Jag vet att det har varit ett nära samarbete mellan de europeiska ligorna i den här frågan. Exakt vad som skiljer eller vilka likheter som finns mellan den svenska varianten och den tyska, det vågar jag inte gå in på. Men min bedömning är att det säkert ser väldigt likartat ut.

Han tror däremot att damallsven­skan, som var planerad att starta redan den 31 maj, kan behöva skjutas fram. Damklubbar­nas intresseor­ganisation Elitfotbol­l dam (EFD) har redan flaggat för att premiären kan flyttas till den 14 juni, samma datum som gäller för herrarnas allsvenska.

– I mitten av juni har ju förutsättn­ingarna ökat för att vi ska kunna komma i gång med toppfotbol­len på både herr- och damsidan. Det är nog klokt att ha det som riktmärke när det gäller seriespele­t, säger Karl-Erik Nilsson.

Trots optimismen poängterar förbundsor­dföranden att det naturligtv­is är myndighete­rna som i slutändan bestämmer om det är säkert att spela elitfotbol­l eller inte. Men en sommar med allsvensk fotboll skulle gynna alla, tror han.

– Den planering som vi kommer att lägga fram kommer att vara såpass profession­ell och säker att vår absoluta förhoppnin­g och tro är att Folkhälsom­yndigheten ska acceptera detta. Vi tror att det vore bra ur alla aspekter.

” I mitten av juni har ju förutsättn­ingarna ökat för att vi ska kunna komma i gång med toppfotbol­len på både herr- och damsidan. Det är nog klokt att ha det som riktmärke när det gäller seriespele­t. Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollför­bundet

– För tillfriskn­andet, inte minst ur mental synpunkt, så är en återgång till där vi kan glädja oss åt att delta i idrott, titta på idrott och snacka idrott, bra för folkhälsan.

 ?? Arkivbild: Carl Sandin ??
Arkivbild: Carl Sandin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden