Göteborgs-Posten

Klart: Derby inleder Bundesliga

- Ingela Ahlberg

Nu är det bestämt att Bundesliga startar den 16 maj. Glädjen inom tysk fotboll är stor samtidigt som rädslan för ett nytt virusutbro­tt finns kvar.

Dagen efter att förbundska­nsler Angela Merkel gav klartecken för omstart av de två högsta fotbollsli­gorna spikade ligaföreni­ngarna detaljerna. Högstaliga­n sätter igång lördagen den 16 maj, bland annat med derbyt Dortmund–Schalke.

Andraligan startar samma helg.

– Matcherna kommer att se annorlunda ut, de kommer att kännas och vara annorlunda utan publik. Senast efter första speldagen kommer vi alla veta varför vi tycker så mycket bättre om matcher med publik, säger ligachefen Christian

Dortmund med norske stjärnan Erling Braut Haaland möter Schalke när Bundesliga startar på lördag i nästa vecka.

Seifert på en presskonfe­rens.

Alla lag måste isoleras vid ett träningslä­ger under sju dagar före den 16 maj och testas för covid-19 före lägret, för att minska risken för smittsprid­ning. Under matcherna kommer det att vara runt 300 personer i och runt arenorna.

Skälet till att Bundesliga sätter igång redan, som första toppliga i Europa efter coronautbr­ottet, är att man vill slutföra säsongen före 30 juni.

– Då går över 100 spelarkont­rakt ut i Bundesliga och en tredjedel av kontrakten i Zweite Bundesliga, säger Seifert.

– Med tanke på EM nästa sommar är målet att starta nästa säsong i augusti.

Ligan har senaste veckorna testat 1 724 spelare och ledare för covid-19. Tio har varit positiva. Totalt har Tyskland har över 166 000 fall och mer än 7 000 döda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden