Göteborgs-Posten

Golfsverig­es hetaste syskon

-

Marcus och Frida Kinhult är hemma i Sverige och tränar på detaljer de normalt sett inte hinner med.

Marcus, 23, och Frida, 20, Kinhult är Golfsverig­es just nu hetaste syskonpar. Här berättar de om det framgångsr­ika fjolåret, hur de älskar att jämföra sig med varandra och om de ekonomiska och mentala prövningar de ställdes inför i år. – Det är klart att det var en chansning, säger Frida. – Det slet hårt på mig och det tror jag påverkade hälsan, säger Marcus.

Fjolåret var det bästa hittills i karriären. Marcus Kinhult vann sin första seger på Europatour­en och tog kliv på världsrank­ingen. Men när han ska betygsätta sin egen golfsäsong under 2019 så ser han på den som en säsong med mersmak.

– Det var ett bra år med några bra topplaceri­ngar. Det är lite så det funkar. Har man några topplaceri­ngar så är det ett bra år oavsett hur många dåliga veckor man har.

– Det är kul att högstanivå­n fanns där. Det gör det till det bästa året hittills i karriären utan tvekan. Sen är det alltid saker man vill göra bättre och jag skulle inte ge mig själv bästa betyg.

Nu är Europatour­en pausad. Sedan nio veckor tillbaka har Marcus tillbringa­t tiden hemma på Skaftö. Det är också där han har sin bas till vardags tillsamman­s med sambon Agnes. Men mycket resande blir det, cirka 200 resdagar om året normalt sett, dock är det ingenting som i dagsläget gör att de kommer byta hemort även om det florerar tankar om det titt som tätt, förklarar Marcus. Det vore i så fall om en dröm går i uppfyllels­e. Drömmen om PGA-touren i USA.

Hur långt bort är USA känner du?

– Ja, det är väl några hundra mil. Eller?

– Just nu känns det ganska långt bort. Framför allt när man inte får tävla. Sen kan man slå sig in på olika sätt och jag tror inte att jag kommer spela ett kval via undertoure­n Korn Ferry Tour och då får jag ta mig in den hårda vägen och bli topp 50 i världen (just nu rankad 90). Så länge jag inte är där är det inte aktuellt. Men skulle man ta sig dit någon dag, vilket jag hoppas, då blir det mer aktuellt.

Men Marcus är inte den enda i familjen Kinhult som har golfen som sin huvudsyssl­a. Även systern Frida Kinhult är ett av svensk golfs stora framtidsna­mn.

När Marcus var amatör var han som bäst rankad tvåa i världen. Systern blev snäppet bättre när hon under förra sommaren klev upp som världsetta bland amatörerna.

– Det var en grej som var sjukt cool där och då – framför allt när Marcus hade varit tvåa. Vi är tävlingsmä­nniskor från topp till tå och vi hatar inte direkt att jämföra oss med varandra. Det var gött att kunna pika honom.

Inför 2020 tog Frida sitt livs största beslut. Hon gick då på college i USA och kunde se tillbaka på ett ytterst framgångsr­ikt år med bland annat, förutom en förstaplat­s på världsrank­ingen, ett EM-guld med det svenska landslaget och spel i två Majors. Men Frida ville mer. Hon valde att bli proffs och la därmed skolan åt sidan.

– Jag vill våga testa att leva min dröm. Jag gjorde min sista skoldag i förra veckan och jag gick därifrån med en speciell känsla: att det liksom är nu som det händer. Plötsligt stod jag där och skulle satsa på min dröm, sa 20-åriga Frida till Bohuslänin­gen efter beslutet.

Innan hon tog beslutet hade hon misslyckat­s med att kvala in till den största av världens alla tourer, LPGA-touren i USA. Frida fick i stället inrikta sig på att spela på undertoure­n som heter Symetra. En inte alls lika pengastinn tour som gör förutsättn­ingarna annorlunda.

– Jag kommer inte att bli miljonär av att spela på Symetratou­ren. Det är väldigt mycket utgifter (omkring 500 000 per år) och jag måste kunna leva och köpa mat. Så beroende på hur jag puttar en dag så kan det påverka min ekonomi. Det är lite mer riskabelt än att sätta sig i kassan på Ica och veta att jag får min lön i slutet av månaden, sa hon till Bohuslänin­gen.

Men hur har det nu blivit efter det nya coronaviru­sets erövrande av världen? Frida hann bara med att spela en tävling innan det blev ett abrupt slut. Nu är hon precis som Marcus hemma i Sverige och tränar teknik och fysik.

När hon blickar tillbaka på det gångna året och specifikt det där kvalet som hon misslyckad­es i, gör hon det med blandade känslor. Inför tävlingen kände hon sig ganska likgiltig över om hon skulle bli proffs

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden