Göteborgs-Posten

Guldgarant­i när Carlsson kommer

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Med Patrik Carlsson har Frölunda vunnit sex av sju möjliga titlar under de fyra säsonger som han spelat i laget.

Han stjäl rätt sällan rubrikerna, men Patrik Carlsson, 32, betyder mer för Frölunda HC än ni kan gissa. Under anfallaren­s fyra säsonger i klubben har det blivit guld vid sex av sju möjliga försök. – Tanken har slagit mig, faktiskt. Att vi lyckats med det som vi velat – under de år som jag varit här, säger han blygsamt.

SM-final nummer fem, 2019. Frölunda HC är på väg att koppla grepp om Djurgården och 12 044 fans vrålar fram sitt lag. Inne i Scandinavi­um är det en kille som inte alltid stjäl rubrikerna som får hallen att vibrera av kärlek.

Djurgården har numerärt överläge, men Dick Axelssons gäng får inte låna pucken. Patrik Carlsson har snott den – och ger sig i väg mot anfallszon­en.

Och där blir han kvar, dödande i stort sett hela boxplayet.

– Jag kommer ihåg det väl! Jag lägger mycket stolthet i den delen av spelet. Det är också otroligt viktigt – och kan avgöra matcher på sitt sätt ...

Det är sådana saker som Frölundas Roger Rönnberg älskar att se på isen – och att Carlsson utifrån skulle vara underskatt­ad vill inte huvudcoach­en skriva under på.

– Det får du tycka! Jag har höga förväntnin­gar på alla mina spelare. Alla spelare gillar att spela med Patrik Carlsson. Han gör andra bättre – och han är bra i både numerärt överläge och numerärt underläge, säger huvudcoach­en.

Vid ett enda tillfälle har Frölunda missat titeln under de fyra senaste säsonger som Carlsson spelat i klubben. Laget hade på våren 2017 tagit sig till en sjunde och avgörande semifinal hemma mot Brynäs i Scandinavi­um, men där tog bensinen slut.

– Det var surt, riktigt surt. Men annars har det flutit på ganska bra, säger Carlsson – och erkänner att han faktiskt tänkt en del på sin vinstproce­nt med klubben.

– Det är klart att jag hoppas att jag har en del av det! Sedan är det många pusselbita­r som ska på plats, det är små marginaler hit och dit. Men jag vill ju vara med och bidra – och det hoppas jag att jag har gjort!

Tycker du själv att du är underskatt­ad?

– Ibland, kanske. Absolut. Men det är en väldigt svår fråga. Det är en tolkningsf­råga. Att Ryan Lasch eller Joel Lundqvist får rubrikerna tycker jag är rätt också. De är ju spetsspela­re. Jag är inte utpräglad på bara en grej – utan vill försöka vara med och bidra så mycket som möjligt i båda ändar och i olika spelformer. Då kanske jag inte sticker ut så supermycke­t på en enda sak, svarar Carlsson.

Carlssons kontrakt med Frölunda går ut efter den kommande säsongen. Kanske är det dags att be om en löneökning vid nästa förhandlin­g?

– I slutändan är det egentligen bara de här vinsterna som räknas. Det är de som förgyller det. Jag skulle inte byta vinsterna mot nåt rampljus på mig själv. Det är stunderna när du vinner som är oslagbara och som du minns, säger Carlsson.

Under åren som junior i Frölunda HC så var Carlsson även med och vann fyra SM-guld. Två med J18 och två med J20.

En oerhörd utdelning, eller hur?

– Åren i Frölunda har varit väldigt bra för mig. Jag hoppas att vi kan fortsätta på det spåret, skrattar ”Purre” när hustrun Johanna är inne på förskolan och hämtar dottern Ella, som fyller fyra år om några dagar.

– Ella har verkligen varit glad att jag varit hemma extra mycket nu. Hon önskar nog att jag kunde vara hemma varje dag. Men hon undrade också häromdan när hockeyn börjar igen. Så att hon kan gå på matcherna ...

Den frågan lär rätt många dela med henne.

 ?? Arkivbild: Johanna Lundberg ??
Arkivbild: Johanna Lundberg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden