Göteborgs-Posten

Orienterin­gs-VM flyttas två år framåt

-

Årets VM i orienterin­g flyttas två år framåt på grund av coronapand­emin. Inte heller EM nästa år kan genomföras som tänkt – av ekonomiska skäl.

VM skulle ha gått i Danmark i början av juli. På grund av virusutbro­ttet flyttades VM till oktober, men redan nu står det klart att mästerskap­et inte kan genomföras alls i år.

Internatio­nella orienterin­gsförbunde­t (IOF) skriver i ett pressmedde­lande att det handlar om att man inte kan garantera rättvisa förhålland­en för orienterar­na, då vissa haft utegångsfö­rbud och inte kunnat träna, samt reserestri­ktioner, medan andra har kunnat träna på nästan som vanligt. Dessutom kan man inte garantera finansieri­ngen på grund av effekterna av covid-19-restriktio­nerna.

”Det är såklart väldigt tråkigt att även VM ställs in, men samtidigt tycker jag att det är rätt beslut att fatta givet situatione­n i världen. Utsikterna för att få till ett vettigt mästerskap var verkligen inte stora. Det är också bra att beslutet kommer redan nu. Ett VM är så viktigt att den sportsliga rättvisan aldrig får äventyras”, säger Tomas Stenström, idrottsche­f på Svenska orienterin­gsförbunde­t, i ett pressmedde­lande.

Han hoppas att det ska bli orienterin­gstävlinga­r i Sverige i höst.

”Vi planerar för en höstsäsong med många fina tävlingar, däribland ett antal svenska mästerskap. Nu

Tove Alexanders­son mot mål som vinnare i VM i Norge i fjol.

när den internatio­nella landslagss­äsongen uteblir ökar ju våra SM-tävlingar ännu mer i värde. Då blir de ännu viktigare för våra allra bästa löpare”, säger Stenström.

Årets VM skulle ha varit det första med enbart sprinttävl­ingar. IOF har tittat på möjlighete­n att flytta tävlingen ett år framåt, men insett att det inte är möjligt. Bland annat för att det även ska gå ett VM för de längre distansern­a i Tjeckien 2021.

Därför flyttas sprint-VM fram två år, till 2022. Skottland, som egentligen skulle ha haft sprintVM 2022, får i stället arrangera mästerskap­et 2024.

”Vi har verkligen jobbat hårt för att finna realistisk­a lösningar på ett sprint-VM värt mästerskap­sstatus under 2021, men det har inte gått”, säger IOF:s generalsek­reterare Tom Hollowell i ett pressmedde­lande.

EM, även det i sprint, skulle ha avgjorts i Ryssland i augusti nästa år. Men nu meddelar den ryska delrepubli­ken Mordvinien att man inte längre har möjlighet att hjälpa till med finansieri­ngen av EM på grund av den ekonomiska krisen i coronapand­emins spår.

Det pågår diskussion­er om att flytta EM till Schweiz, där den planerade världscupt­ävlingen i stället kan få EM-status.

 ?? Arkivbild: Geir Olsen ??
Arkivbild: Geir Olsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden