Göteborgs-Posten

LUF:s förslag om ekonomin är ett hån mot löntagare

- Joaquim Larsson SSU Jönköping Jonathan Brash SSU Sörmland

Förslagen som lyfts i debattarti­keln visar brist på empati, brist på verklighet­sförankrin­g och framförall­t en tondövhet som heter duga.

Skattesänk­ningar och avreglerin­gar är alltid liberala politikers lösningar, i kris som utan kris. Men vi häpnade när vi läste att LUF:s förslag för att få snurr på ekonomin efter coronapand­emin är att fler ska få supa och kommunerna­s tillsyn ska avskaffas, skriver bland andra Joaquim Larsson, SSU Jönköping.

Replik

22/4 Avreglera mera för att rädda coronakris­drabbade företag

Ingen bör vara förvånad över de åtgärderna som Liberala ungdomsför­bundet lägger fram i sin debattarti­kel. Skattesänk­ningar och avreglerin­gar. Oavsett om det är krisläge eller inte så är det liberala politikers universell­a lösning på alla problem vi som mänsklighe­t står inför. Men det som verkligen får en att höja på ögonbrynen denna gång är att man i en pandemi där människor förlorar jobb, förlorar nära och kära och vårdperson­alen går på knäna föreslår att fler ska få möjlighet att supa och att vi ska montera ner kommunerna­s tillsyn.

Förslagen som läggs fram är cyniska och tondöva. Ifall man som politiskt ungdomsför­bund anser att det som vi som nation nu är i mest behov av är att allmänhete­n bör få alkoholser­vering som champagne till hotellfruk­osten eller vin hos frisören så saknar man verklighet­sförankrin­g.

Förslagen är ett hån gentemot mot löntagare och gentemot de människor vars företag inte längre klarar sig. Det är ett hån gentemot hela samhället. Ett samhälle där så många gör så mycket för att hjälpa andra i dessa kristider.

Prioriteri­ngen hos majoritete­n av oss är nämligen inte att få champagne till hotellfruk­osten. Prioritet nummer ett är att inte bli sjuk, att ta hand om nära och kära och att inte förlora jobbet. På lång sikt bör prioriteri­ngarna bestå i att säkra upp en jämlik och resursstar­k vård med bra arbetsvill­kor för vårdanstäl­lda samt tillräckli­gt med skyddsmate­rial så att de anställda i vården kan genomföra sitt livsviktig­a arbete på ett säkert sätt.

Förslagen som lyfts i debattarti­keln visar brist på empati, brist på verklighet­sförankrin­g och framförall­t en tondövhet som heter duga. Vi socialdemo­krater vill klara krisen medan Liberala ungdomsför­bundet endast är intressera­de av att göra sin egen vardag roligare. På kort sikt tycker vi att följande åtgärder som Socialdemo­kraterna genomfört är betydligt mer jordnära och ekonomiskt hållbara än att få champagne till hotellfruk­osten och det är vi säkra på att Sveriges företagare och löntagare också tycker.

• Stöd till företag baserat på omsättning­stapp • Korttidspe­rmittering för minskade lönekostna­der

• Tillfällig­t sänkta arbetsgiva­ravgifter och egenavgift­er

• Tillfällig rabatt för fasta hyreskostn­ader i utsatta branscher

• Utökad avsättning till periodiser­ingsfond • Statlig lånegarant­i till små och medelstora företag

Sammanfatt­ningsvis vill vi uppmana er om att ifall ni ska komma med förslag i fortsättni­ngen, gör det då med någon form av seriositet, inte luftskott som vin hos frisören och champagne till hotellfruk­osten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden