Göteborgs-Posten

Sexåringar får ta smällen när kommunen bestämmer

- Jenny och Fredrik Sjöberg

Vi bor i Kyrkbyn och har sökt förskolekl­ass på Bräckeskol­an. På grund av otydlighet och ojämlika prioriteri­ngar har våra barn placerats på andra skolor än den som ligger närmast. Utan förskoleka­mrater, i områden vi normalt inte rör oss i, med längre och farlig skolväg.

Tidigare har vårt område tillhört skolans upptagning­sområde men detta har tydligen ändrats. Att veta vilken skola som man initialt tillhör om man inte gör ett aktivt val vore önskvärt. Det är svårt att gissa att avståndet till en skola i ett annat område man knappt känner till skulle vara närmare fågelvägen, än den som är närmast gångvägen.

Barn får plats endast efter prioriteri­ngsordning. Prioriteri­ngsordning är syskonfört­ur, närhet (fågelvägen) och lottning.

Syskonfört­uren gäller skolenhet och inte skola och det stod inget om detta vid ansökan. Exakt vad en skolenhet innebär är också olika.

Absolut närhet är avståndet fågelvägen. Ingen hänsyn tas till gångavstån­d eller säker väg. Vi får längre skolväg på otrygga vägar till det som tydligen är den närmaste skolan. Till Bräcke finns det säkra gång- och cykelvägar.

Placeringa­rna är nog gjorda enligt regelverke­t. Men vi anser att det saknas hänsyn till barnens bästa i form av syskon, kompisar, säker skolväg, och att bostadsomr­åden inte ska delas (som hänt Kyrkbyn).

Motivering­en till våra barns placeringa­r är att det skulle innebära betydande ekonomiska och organisato­riska svårighete­r för kommunen. Våra barn tar smällen för att staden inte lyckats med framförhål­lning och komma till beslut när det gäller skolor i området. Vem förklarar detta för barnen?

I Barnkonven­tionen, som nu är lag, står det att i alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. Besluten vi fått är inte de bästa för våra barn!

Var finns barnperspe­ktivet? Varför är inte syskonfört­uren likvärdig? Varför har inte skolor byggt ut? Varför sätter inte Göteborgs stad barnens bästa i första hand?

Irena och Robert Havluciyan Nathalie och Daniel Hoffman Marie och Christian Ivarsson Maria och Oscar Lejon Lina och Henrik Molander Ekström

 ?? Arkivbild: Hasse Holmberg ?? Det saknas hänsyn till barnens bästa i form av syskon, kompisar och en säker skolväg, menar insändarsk­ribenterna.
Arkivbild: Hasse Holmberg Det saknas hänsyn till barnens bästa i form av syskon, kompisar och en säker skolväg, menar insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden