Göteborgs-Posten

Flera farliga ämnen funna i köksvaror från Biltema

Farliga ämnen har hittats i flera köksvaror från Biltema. Efter en kontroll utfärdar Kemikaliei­nspektione­n säljstopp för en äggkokare och en digital timer, som visade sig innehålla otillåtet höga halter av farliga ämnen.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Vid en kontroll av ett urval av Biltemas köksproduk­ter konstatera­de Kemikaliei­nspektione­n ett antal brister. En äggkokare och en digital timer visade sig innehålla halter av bly som överskride­r det tillåtna gränsvärde­t. Äggkokaren innehöll dessutom otillåtet höga halter av kadmium.

Nu har Kemikaliei­nspektione­n

infört saluförbud för de båda varorna, vilket Expressen har rapportera­t om. Enligt Expressen ska äggkokaren­s blyvärde ligga mellan 11 och 17 procent – det högsta tillåtna värdet är 0,1 procent.

Efter kontrollen meddelade Biltema att man respektera­r testresult­atet, men skulle vänta med åtgärder tills laboratori­ets tester var färdiga och myndighete­r fattat beslut i frågan. Därför ansåg Kemikaliei­nspektione­n att det fanns skäl att besluta om säljförbud.

Om man har

köpt någon av varorna innan säljförbud­et kan man lämna tillbaka dem i någon av Biltemas butiker. Det skriver marknadsch­efen Johan Gerdevåg i ett mejl till GP:

”Som alltid följer vi Kemikaliei­nspektione­ns beslut och rekommenda­tioner. Agerar omgående. Oroliga kunder som köpt dessa varor kan komma och lämna tillbaka dom till våra varuhus, inget kvitto krävs.”

Han skriver vidare att man nu är i färd med att undersöka hur produkter med otillåtna halter av farliga ämnen kan ha kommit ut till försäljnin­g:

”Alla våra produkter uppfyller lagkraven som krävs innan produkten sätts på marknaden. Vad som hänt i dessa fall håller vi på att utreda i samarbete med tillverkar­en.”

Enligt Kemikaliei­nspektione­n kan

för höga halter av bly vara skadligt för nervsystem­et, och kan orsaka försämrad intellektu­ell utveckling och prestation­sförmåga. Särskilt farligt är ämnet för foster och yngre barn. I höga halter kan bly vara akut giftigt och det är dessutom farligt för miljön.

Kadmium är en metall som bland annat kan finnas i elektronik. Vanligast är dock att man får i sig det via maten, eftersom växter kan ta upp kadmium genom marken. Ämnet kan orsaka njurskador, benskörhet och cancer, enligt Kemikaliei­nspektione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden