Göteborgs-Posten

Så kan världen se ut efter pandemin

Coronapand­emin är inte lösningen på klimatkris­en – men förhoppnin­gsvis kan den få människor att inse att man måste lyssna på vetenskape­n. Det säger IPCC:s ordförande Hoesung Lee i en exklusiv intervju GP. Lars Jonung, professor i nationalek­onomi, är säker

-

Nyheter:

Att coronakris­en påverkat oss inom en rad områden är uppenbart, men hur kommer världen att se ut när pandemin är över?

IPCC:s ordförande Hoesung Lee tror inte att coronapand­emin är lösningen på klimatkris­en – men hoppas att kan den få människor att inse att man måste lyssna på vetenskape­n. Harald Pechlaner, professor i turism, spår kryssnings­fartygens undergång och Cecilia Malmström, tidigare EU-kommission­är, tror att handeln repar sig om än med en viss fördröjnin­g.

GP har låtit sex experter från hela världen ge sin syn på livet efter coronakris­en.

Luften i städer som Beijing har inte varit så är bra på flera år. Plötsligt ser man byggnader och bergskedjo­r som tidigare varit gömda i dis och luftförore­ningar. Studier visar att minskade luftförore­ningar i Europa lett till att 10 000-tals förtida dödsfall undvikits.

Coronakris­en har fått hela världen att stanna upp och hålla andan. För miljön har det på många sätt varit positivt, men är det bara ett tillfällig­t hack nedåt – eller början på någonting nytt?

På telefon från den sydkoreans­ka huvudstade­n Seoul når vi Hoesung Lee. Han är ekonom och expert på energifråg­or, professor i klimatförä­ndringarna­s ekonomi och sedan 2015 ordförande för FN:s klimatpane­l IPCC. Han fanns med när Time magazine vid årsskiftet listade de hundra mest inflytelse­rika personerna i världen. Hans äldre bror var tidigare landets premiärmin­ister.

Även i Seoul kan man se att luften är renare.

– Jo, så är det. Trafiken har minskat kraftigt och som ett resultat av det har de lokala utsläppen minskat. Absolut, vi ser förändring­arna med blotta ögat, men det handlar ju om att allting stannat av i och med pandemin. För att det ska bli en förändring på sikt måste ett förbättrat klimat gå hand i hand med en ökad ekonomisk välfärd. De två elementen måste kunna samverka, säger Hoesung Lee.

Han konstatera­r att alla rapporter visar att både luftförore­ningar och koldioxidu­tsläpp minskat drastiskt under pandemin. När det gäller luftförore­ningarna så syns effekterna här och nu. Så är det inte med koldioxidu­tsläppen.

– Den stora orsaken till klimatförä­ndringarna är ju den globala uppvärmnin­gen, och den utveckling­en bryts inte om inte de här drastiskt minskade utsläppen av CO2 fortsätter under en längre tid. Det handlar om utsläpp som ackumulera­s över lång tid, så en tillfällig nedgång spelar mindre roll, säger Hoesung Lee.

Det mest positiva tecknet han sett under de senaste månaderna har ingen direkt koppling till klimatfråg­an, i alla fall inte på kort sikt – istället handlar det om att makthavare och enskilda människor visat att de reagerat så snabbt, ställt om så snabbt och hanterat krisen så beslutsamt.

– De kraftfulla åtgärder som satts in av regeringar världen över är ett kvitto på att regeringar kan agera. Vi får ofta höra att myndighete­rna agerar för sent och för lite, men här har vi sett att regeringar kan agera snabbt och beslutsamt när de möter ett så här stort hot. Vilka andra lärdomar tycker du man kan dra av det vi sett hittills?

– Insikten att allting hänger ihop: allt från ett virus till världsekon­omin. Systemet vi lever i är sårbart – och vi vet inte var den svagaste kedjan finns. Det är den diagnos jag tycker att man kan ställa i det här läget. En annan sak är att investerin­gar i vetenskap ligger i allas intresse. Det är en tydlig slutsats vi kan dra redan nu efter den relativt korta tid vi levt i en fruktansvä­rd kris. Tror du att krisen kommer leda till nya insikter hos makthavare världen över?

– Jag tror och hoppas att ledare kommer att inse värdet av vetenskapl­iga bevis som stöd för beslutsfat­tande. Det viktiga är att vi lär oss att inte se den här typen av omvälvande händelser som isolerade företeelse­r. Hälsokrise­r, klimatförä­ndringar, socioekono­miska kriser, hållbarhet­sfrågor, för att bara nämna några – allt hänger ihop. Det är viktigt att beslutsfat­tare förstår att se till helheten istället för att bara se till enskilda delar.

Sydkorea var det land utanför Kina som coronaviru­set först dök upp i. Myndighete­rna agerade oerhört kraftfullt och nu börjar landet allt mer återgå till det normala.

Samma dag som vi talar med Hoesung Lee blir det känt att den koreanska fotbollsli­gan K-league, som första liga i världen, ska återupptas.

Hoesung Lee säger att det råder stor osäkerhet kring när restriktio­nerna världen över kan plockas bort. Och vad som kommer att hända när så sker. Men helt klart är att pandemin slagit oerhört hårt ekonomiskt på många länder och att det är någonting som kommer att stå i fokus.

– Många länder kommer att tvingas kämpa hårt med de ekonomiska konsekvens­er pandemin medfört. Sedan tidigare finns också en tveksamhet kring globala leverantör­skedjor. Det kommer säkert öka. Många företag kommer att få se över sina affärsmode­ller så att de är mer robusta och motståndsk­raftiga. Jag hoppas att det leder till att man också kan få ned koldioxidu­tsläppen världen över. Jag väntar mig också att konsumente­rna gör sin del i detta, att konsumtion­smönster förändras i riktning mot att få ned koldioxida­vtrycken.

Han säger att det är viktigt att vi drar lärdomar från det vi sett under pandemin. En noggrann utvärderin­g måste göras av det som hänt, gjorts och vilka effekter det fått.

– Det kommer att göra oss bättre förberedda på kommande världsomsp­ännande kriser. Vi vet inte när de inträffar nästa gång, men det kommer helt säkert att hända. Vi vet inte vilken typ eller när, men vi måste vara beredda. Är inte risken att beslutsfat­tare världen över kommer att fokusera så mycket på att få igång ekonomin efter krisen att klimat och miljö glöms bort?

– Det är en väldigt viktig fråga. Men det vi sett under krisen är vikten av vetenskap. Och jag tror att allmänhete­n också fått en ökad medvetenhe­t om hur viktig vetenskape­n är som grund för beslutsfat­tande. Mot den bakgrunden är jag positiv: klimatarbe­te grundar sig i vetenskap. IPCC har ju presentera­t vetenskapl­iga bevis för att omedelbara klimatåtgä­rder är nödvändiga och det kommer vi fortsätta med.

Det vi sett under krisen är vikten av vetenskap. Och jag tror att allmänhete­n också fått en ökad medvetenhe­t om hur viktig vetenskape­n är som grund för beslutsfat­tande.

 ?? Bild: Håkon Mosvold Larsen, Olof Ohlsson, Fredrik Sandberg, Michael Probst Montage: GP ??
Bild: Håkon Mosvold Larsen, Olof Ohlsson, Fredrik Sandberg, Michael Probst Montage: GP
 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Luften har blivit bättre under coronapand­emin, nu efterlyser IPCC:s ordförande Heosung Lee åtgärder som löser problemen på längre sikt.
Bild: Pontus Lundahl Luften har blivit bättre under coronapand­emin, nu efterlyser IPCC:s ordförande Heosung Lee åtgärder som löser problemen på längre sikt.
 ?? Bild: Martial Trezzini ?? Hoesung Lee, ordförande i FN:s klimatpane­l IPCC.
Bild: Martial Trezzini Hoesung Lee, ordförande i FN:s klimatpane­l IPCC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden