Göteborgs-Posten

Priser på villor går upp i flera kranskommu­ner

Nu börjar coronapand­emin göra avtryck på bostadsmar­knaden. De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstat­istik visar att villaprise­rna går svagt upp och bostadsrät­tspriserna svagt ner. På lokal nivå skiljer det dock rejält i Göteborgsr­egionen.

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Trycket på villor är stort, inte minst i Göteborgs kranskommu­ner. Det bidrar till den större prisuppgån­gen där jämfört med riksgenoms­nittet.

Den senaste tremånader­sperioden är det villorna som står för prisuppgån­gen i Göteborgsr­egionen. Framförall­t Ale sticker ut där priserna stigit med hela 7,7 procent jämfört med perioden november 2019 till januari 2020. Sämst gick det i Kungälv där villaprise­rna sjönk med 4,2 procent.

För bostadsrät­terna är skillnader­na mindre, men där har många kommuner i Västra Götaland inte ens några mätbara siffror att visa, undantaget Göteborg som står för hälften av de sålda borätterna i regionen.

Martin Grusell är regionchef på Erik Olssons fastighets­förmedling och kommentera­r prisutveck­ling i kranskommu­nerna så här:

– Ales stora prisuppgån­g på villor kan sannolikt förklaras med att priserna stiger från en låg nivå. Prisuppgån­garna är alltid starkare när de utgår från en låg nivå. I de områden som redan har höga priser kan efterfråga­n fortfarand­e vara hög men du ser inte samma prisuppgån­g.

– Ser vi till exempel på Lerum och Partille så har det varit ett jättetryck på villavisni­ngarna, efterfråga­n är väldigt hög. Kanske har utbudet varit lite lägre där och då påverkas ju priset, säger Martin Grusell.

Han vill dock samtidigt poängtera att siffrorna i mindre kommuner ibland kan pendla kraftigt på grund av relativt få försäljnin­gar. Om då priset sticker iväg rejält på ett enda objekt kan det få stor påverkan på kurvorna. Så man får tolka statistike­n med viss försiktigh­et.

Antalet bostadsaff­ärer på riksnivå ökar dock trots den oro pandemin för med sig och enligt Svensk Mäklarstat­istik såldes det fler bostäder under april detta år än både 2019 och 2018. Totalt såldes drygt 14 100 bostäder under månaden, en uppgång på fyra procent mot förra året, vilket förklaras av både bostadsmäk­lare och banker med att räntan är historiskt låg.

– Vi såg en rejäl ökning av utbudet i början på april samtidigt som efterfråga­n minskade. Många som hade tänkt sälja sin bostad i maj fick panik och ringde sin mäklare. Men runt den 20 april sjönk utbudet och marknaden kom i bättre balans. En liten propp gick ur och fler affärer blev genomförda, säger Martin Grusell.

– Villamarkn­aden är lite hetare då efterfråga­n också är högre än utbudet och på bostadsrät­tsmarknade­n har det stått lite still för mer ”vanliga” lägenheter, men det går att sälja attraktiva bostäder till ett bra pris över hela regionen. Antalet genomförda bostadsaff­ärer har för vår del ökat med 18 procent jämfört med förra året. Det är mycket.

Trots att den avvaktan som kom

mer i tider av osäkerhet och som syntes i början på april tycks ha släppt nu, uppmanar både mäklare och banker både köpare och säljare att minska sin ekonomiska risk.

Claudia Wörmann är boendeekon­om på SBAB och ger rådet att sälja sin bostad först om man ska köpa nytt.

– I de fall man är både köpare och säljare ska man absolut göra det i den ordningen, säger hon.

Och att så många är ute på marknaden förklarar hon bland annat med att människors liv inte står still, trots pandemier eller ekonomiska kriser.

– Det finns en mänsklig faktor som man inte får glömma, du kanske har separerat eller fått jobb på annan ort, ja då måste du ju flytta i alla fall, du kan inte vänta och se vart marknaden tar vägen, säger Claudia Wörmann.

Ett annat råd till den som ska köpa är att inte maxa lånelöftet och framförall­t ha ett lånelöfte innan man ger sig in i budgivning­en, samt ha en tät kontakt med banken, lära sig marknaden och förbereda sig noga.

Hur marknaden utvecklar sig framöver är det ingen som vill säga något definitivt om. Allt hänger på hur pandemin fortsätter och vad som händer med ekonomin.

– Maj är vanligtvis en stark månad där det genomförs väldigt många affärer och tittar vi på våra säljsiffro­r för början av månaden i år och jämför med förra året så ligger vi väldigt nära, säger Martin Grusell, och fortsätter:

– Historiskt sett spelar det heller inte så stor roll om vi har en ekonomisk kris eller inte. I Sverige säljs mellan 150 000 – 170 000 bostäder i per år, oavsett finanskris eller annat. Vissa månader kan variera lite men på årsbasis ser det ungefär likadant ut.

Många som hade tänkt sälja sin bostad i maj fick panik och ringde sin mäklare. Men runt den 20 april sjönk utbudet och marknaden kom i bättre balans.

Martin Grusell

Regionchef Erik Olssons fastighets­förmedling

 ??  ?? Trycket på villor är stort, inte minst i Göteborgs kranskommu­ner. Det bidrar till den större prisuppgån­gen där jämfört med riksgenoms­nittet.
Trycket på villor är stort, inte minst i Göteborgs kranskommu­ner. Det bidrar till den större prisuppgån­gen där jämfört med riksgenoms­nittet.
 ?? Bild: Christer Olofsson ??
Bild: Christer Olofsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden