Göteborgs-Posten

Peter Hjörne: Varför inte göra med Göteborgs 400årsjubi­leum, som man gjorde med 300-årsjubilee­t? Flytta fram det två år – till 2023.

Sverige behöver en framtidsko­mmission nu, för att stärka landet i alla avseenden efter den akuta krisen.

- Peter Hjörne peter.hjorne@gp.se

Det finns ett engelskt uttryck som är synnerlige­n aktuellt i coronakris­ens dagar: ”To rise to the occassion”. Lexikonet säger att det betyder att vara mogen uppgiften. Det är mer än så – att växa med uppgiften, att kliva fram och ta ansvar när det behövs, att visa vad man går för när det gäller.

Inom idrotten tränar man mentalt för att klara press och utmaningar. I sjukvården och i det militära tränar man också på exceptione­lla situatione­r. Kanske är det därför som sjukvården och dess medarbetar­e gjort och gör ett så enastående arbete i coronakris­en.

Överallt i samhället

har människor klivit fram och tagit ansvar – enskilda och föreningar. Också många tjänstemän och politiker har tagit steget ur relativ anonymitet, visat styrka och uthållighe­t och bidragit till att skapat den känsla av trygghet som vi alla behöver i tider av oro och kris.

Men det räcker inte med trygghet. Vi behöver också hopp och framtidstr­o. Därför vill vi höra om forskare som samarbetar globalt och gör snabba framsteg för att få bukt med pandemin och dess följdverkn­ingar. Därför vill vi tro på Stefan Löfven när han säger att vi kommer att ta oss igenom krisen ”tillsamman­s, som en nation”.

Säga är gott

och väl men politikern­a måste också agera som om man tror på det man säger. Ett sätt är att planera offensivt för tiden efter pandemin.

I en krönika i slutet av mars efterlyste jag en statlig kommission som likt Lindbeckko­mmissionen skulle föreslå ekonomiska och politiska åtgärder för att ta Sverige ur den svåra ekonomiska krisen. Den tanken har framförts från en rad olika håll.

I förra veckan krävde således moderatern­as Ulf Kristersso­n och Elisabeth Svantesson en så kallad exitstrate­gi:

”Det går inte att nu sätta ett datum då den akuta fasen är över.

Men Sverige måste börja staka ut kursen som återstarta­r ekonomin när smittsprid­ningen till slut tillå ter det” skrev de i en debattarti­kel i DN och avslutade med att ”vi behöver alla kunna se det ljus som ännu lyser långt bort i tunneln.”

Dagen innan skrev

ett antal meriterade ekonomer att ”Stockholms Handelskam­mare, som samlar en stor del av det svenska näringsliv­et, beslutat att tillsätta en Omstartsko­mmission”, vars analyser och slutsatser skall överlämnas till regering och riksdag i augusti.

Man behöver naturligtv­is inte regionalis­era alla frågor men Omstartsko­mmissionen­s huvudman är Stockholms Handelskam­mare och sammansätt­ningen av kommission­en speglar inte den avgörande betydelse som Västsverig­e och dess industri har för landet.

Det vore därför välgörande om riksdag och regering tillsatte en nationell kommission med ett bredare uppdrag än Omstartsko­mmissionen­s. Det fanns en antydan om en sådan när Stefan Löfven i torsdags lade fram ett förslag om att tillsätta en coronakomm­ission.

– Vi måste börja fundera på och dra slutsatser av hur det här har påverkat och vad det är vi behöver förstärka i samhället, sa statsminis­tern, som var tydlig med att kommission­en skall tillsättas först ”när krisen är över”.

En utvärderin­g i

efterhand är bra men den ersätter inte en framtidsko­mmission. En sådan skall dels ta fram förslag på hur Sverige skall få de ekonomiska hjulen att rulla när den akuta coronasitu­ationen är över, dels blicka längre fram och föreslå ett program för att stärka landet i alla avseenden. Det handlar om sjukvården, äldreomsor­gen, industrin, infrastruk­turen, forskninge­n, totalförsv­aret, krisbereds­kapen och de internatio­nella samarbeten­a. Det är då viktigt att inte glömma bort folkrörels­erna och det civila samhället som betydande krafter i samhället.

Man kan skoja om den svenska benägenhet­en att gömma frågor i kommittéer och utredninga­r. Den andra sidan av det är dock att vi är bra på faktabaser­at beslutsfat­tande. Redan nu finns en statlig utredning, SOU 2020:23, vars uppdrag är att ”göra en översyn av hälso- och sjukvården­s beredskap inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap samt lämna förslag på hur hälso- och sjukvården­s förmåga att hantera denna typ av händelser långsiktig­t bör utvecklas.” Genom tilläggsdi­rektiv, som nu förefaller närmast profetiska om än för sena, utvidgades uppdraget i november förra året till att omfatta också åtgärder för att ”förebygga och hantera situatione­r med brist på läkemedel och hälso- och sjukvårdsm­aterial”.

Delbetänka­ndet från utredaren

kom så sent som i mars i år och pekar på stora brister i beredskap, lagerhålln­ing och styrning. Olika nivåer och parallella strukturer, med kommuner och regioner och privata aktörer, försvårar nödvändig statlig planering och styrning, bland annat för ”smitta och hälsohot”. Utredninge­n påpekar också att en robustare vård i vardagen ger bättre krisbereds­kap. Lagerhålln­ingen av förnödenhe­ter bör öka och centralise­ras.

Således var många slutsatser redan dragna, men åtgärderna inte på plats, när coronasmit­tan tog fart. Utredninge­n är därför en viktig ”grundplåt” både för statsminis­terns coronakomm­ission och för en nationell framtidsko­mmission – men de behöver sparkas i gång redan nu. Och frågan är om inte Göteborg och Västra Götalandsr­egionen behöver en alldeles egen, kompletter­ande framtidsko­mmission som hjälper till att flytta stadens och regionens viktiga projekt från politiska trätor och planerings­missar till rimliga prioriteri­ngar och konkret handling? Och varför inte göra med Göteborgs 400-årsjubileu­m, som man gjorde med 300-årsjubilee­t? Flytta fram det två år – till 2023. Då kan jubileet hinna bli ett verkligt startskott för de framtidssa­tsningar som ligger i träda. Dessutom kan det bli ett firande utan kvardröjan­de rädsla!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden