Göteborgs-Posten

Drive-in-tester för covid-19 i Stockholm

Kör fram, veva ner rutan och topsa dig själv. Sedan förra veckan är tre stationer för drive in-test av covid-19 utplacerad­e i Stockholms­området. Modellen applåderas av socialmini­ster Lena Hallengren som är mån om att den svenska testkapaci­teten nu skalas

-

Kör fram, veva ner rutan och topsa dig själv. Sedan förra veckan är tre stationer för drive in-test av covid-19 utplacerad­e i Stockholms­området.

Möjlighete­n att utföra provtagnin­gar i stor skala är en viktig komponent i kampen mot det nya coronaviru­set. I Stockholm har man byggt ut testverksa­mheten med hjälp av drive in-stationer där man kan lämna prover för analys utan att lämna bilen. Tre är redan på plats och fler är på gång.

Besökaren måste ha en remiss och i dagsläget gäller testmöjlig­heten bara för vård- och omsorgsper­sonal. Fler grupper kan dock adderas framöver om det visar sig att behovet finns.

Vid GP:s besök

bemannade Gun Björling teststatio­nen. Vanligtvis arbetar hon som chaufför hos Samtrans, ett färdtjänst­företag som ställt om sin verksamhet i samband med coronakris­en och nu alltså bland annat står för de mobila teststatio­nerna. Av en händelse är Gun undersköte­rska i grunden men hon har också fått en särskild utbildning inför testarbete­t.

– Det känns bra. Om jag är orolig? Nej då, absolut inte, säger Gun Björling bakom sitt visir.

Personen som ska provtas rulllar fram och Gun räcker över en påse med tops och teströr, koksaltlös­ning, spottkopp, manual och skräppåse genom bilrutan. När testet är klart tar hon tillbaka påsen med teströret med hjälp av en tång och därefter skickas det till ett laboratori­um i Uppsala. Svar kommer inom 24 timmar.

Testet är av typen PCR och visar om man har en pågående infektion. Det rör sig alltså inte om de omdiskuter­ade antikropps­testerna som ska visa om man varit smittad tidigare.

Satsningen på mobila

teststatio­ner är en följd av regeringen­s uppdrag till Folkhälsom­yndigheten om att testa 100 000 personer för det nya coronaviru­set varje vecka. Tidigare i veckan besökte också socialmini­ster Lena Hallengren (S) den mobila teststatio­nen utanför Älvsjömäss­an.

Vad är din uppfattnin­g om landets testkapaci­tet i dagsläget?

– Den behöver upp, det är ingen tvekan om det, säger Lena Hallengren.

Ministern hyllade drive in-möjlighete­n, bland annat eftersom det gör att människor med misstänkt smitta inte behöver besöka någon vårdinrätt­ning.

Enligt personal på

plats vid stationen är den största flaskhalse­n för att verkligen få fart på provtagnin­gen i dagsläget remissförf­arandet.

– Om vi får signaler om att agera ytterligar­e så är jag beredd att göra det, säger Lena Hallengren.

– Det är en snabb omställnin­g som nu sker av hela den svenska sjukvården för att möta en situation som vi aldrig har hanterat förut. Vi försöker få ihop kedjor som gör att man kan testa 100 000 personer i veckan, på ett kontroller­at sätt utifrån de behov som vi ser i samhället.

Eftersom testkapaci­teten skalats upp på annat vis är drive in-lösningen inget vi kommer se i Västra Götalandsr­egionen i dagsläget.

– Vi har inga planer på det just nu, men det kan komma att bli aktuellt, säger Per Sikora som koordinera­r provtagnin­gen för VGR.

 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ??
Bild: Anna Tärnhuvud
 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ?? Gun Björling var tidigare chaufför på färdtjänst­bolaget Samtrans som har ställt om sin verksamhet i samband med coronakris­en. Förutom att tillhandah­ålla testbussar kör de coronapati­enter mellan vårdinrätt­ningar. Socialmini­ster Lena Hallengren var också på plats.
Bild: Anna Tärnhuvud Gun Björling var tidigare chaufför på färdtjänst­bolaget Samtrans som har ställt om sin verksamhet i samband med coronakris­en. Förutom att tillhandah­ålla testbussar kör de coronapati­enter mellan vårdinrätt­ningar. Socialmini­ster Lena Hallengren var också på plats.
 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ??
Bild: Anna Tärnhuvud
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden