Göteborgs-Posten

Stor förändring vid Korsvägen

Snart börjar arbetet med den underjordi­ska stationen vid Korsvägen. Den hårt trafikerad­e korsningen ska omvandlas till en 25 meter djup grop med en betongbro över. Trafiken kommer att påverkas i flera år framöver. – Dagens Korsvägen kommer till stor del f

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Den hårt trafikerad­e korsningen ska omvandlas till en 25 meter djup grop med en betongbro över. Trafiken kommer att påverkas i flera år framöver.

Arbetet med Västlänken­s etapp kring Korsvägen har pågått sedan 2018. Man bygger en cirka tre kilometer lång tunnel från Landala, via Korsvägen till Almedal där spåren ansluter till järnvägen söderut. Nu är en av tunnlarna färdig och det är dags att bygga den underjordi­ska stationen.

– Vi kommer gräva oss ner ungefär 25 meter under den nuvarande marknivå. När vi kommit ner till det färdiga djupet börjar vi gjuta själva mellanplan­et och stationsbo­xen, säger Magnus Eriksson som är projektled­are på Trafikverk­et.

Han uppskattar ett en tredjedel av arbetet med etappen är färdigt. Nu går projektet in i en ny fas som innebär att all trafik som passerar

Korsvägen påverkas. Eftersom det är en av regionens största knutpunkte­r, med tiotusenta­ls resenärer som passerar varje dag, går det inte att stänga av trafiken.

I stället har man gjutit en tillfällig betongbro över schaktet. Den gör att spårvagnar, bussar och andra trafikslag kan passera under byggtiden. Bron ska rivas när stationen är färdig 2024.

Den 13 juni startar den enorma trafikomlä­ggningen. För de som reser med kollektivt­rafiken blir det mycket nytt att hålla reda på.

– Dagens Korsvägen kommer till stor del försvinna och blir ett underjordi­skt schakt. För vår del innebär det mindre utrymme och färre hållplatsl­ägen än vi är vana vid, säger Andreas Dahlgren, projektled­are på Västtrafik.

Alla spårvagnsl­injer som passerar Korsvägen kommer att få nya färdvägar. Undantaget är linje 4 som kör som vanligt. Även ett tiotal busslinjer påverkas.

Den stora trafikomlä­ggningen pågår till den 19 juli. Men kollektivt­rafiken omkring Korsvägen kommer vara annorlunda de kommande åren. Bland annat ska man bygga ett nytt tillfällig­t resecentru­m och styra om fler linjer till Lisebergs station.

– Lisebergs station har bara tågtrafik idag. Snart kommer det vara möjligt att byta mellan tåg, spårvagn och buss där, säger Andreas Dahlgren.

Enligt Västtrafik påverkar ombyggnati­onerna resenärern­a mycket, särskilt under sommaren. De rekommende­rar alla att vara ute i god tid och söka sina resor i appen. Om det är möjligt kan man gå, cykla eller avstå från onödiga resor.

Den underjordi­ska stationen ska vara färdig år 2024. Sedan ska marken återställa­s och man ska göra i ordning entréerna och ytorna på gatunivå. Stationen ska ha tre uppgångar – en mitt på torget, en österut mot Liseberg och en på Olof Wijksgatan mellan universite­tet och Götaplatse­n.

Visionen är att

platsen ska omvandlas från ett rörigt trafikområ­de till en grön mötesplats. Antalet resenärer ska fördubblas och det ska bli mer plats för gångtrafik­anter och cyklister. Det innebär att biltrafike­n kommer att minska.

Johan Landgren, projektled­are på Trafikkont­oret, ser fram emot att Korsvägen ska bli en mer attraktiv plats.

– Det ska bli lättare att gå, cykla och umgås på den här platsen. Det blir också bättre villkor för kollektivt­rafiken. Korsvägen är en plats som ska fungera för daglig pendling men också för hockeymatc­her och bokmässor, säger han.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Just nu färdigstäl­ls bron ovanför schaktet.
Bild: Robin Aron Just nu färdigstäl­ls bron ovanför schaktet.
 ?? Bild: Visualizat­ion group, NCC Sverige AB ?? Trafiken ska ledas på en tillfällig betongbro över schaktet.
Bild: Visualizat­ion group, NCC Sverige AB Trafiken ska ledas på en tillfällig betongbro över schaktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden