Göteborgs-Posten

Poeten Kristina Lugn har gått bort

Författare­n och akademiled­amoten Kristina Lugn är död. Hon hittades död i hemmet på lördagen. Kristina Lugn blev 71 år gammal.

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se

Kristina Lugn, författare, dramatiker och mångårig ledamot i Svenska Akademien är död. Hon hittades avliden i sin lägenhet under lördagen. ”Det är en enorm förlust naturligtv­is – hon var en sagolik ledamot, och en person som jag är otroligt tacksam över att ha fått lära känna”, säger Svenska Akademiens ständige sekreterar­e Mats Malm till GP.

”Hon var ett snille på drift och på vift”

Kristina Lugn, författare, dramatiker och mångårig ledamot i Svenska Akademien är död. Hon hittades avliden i sin lägenhet under lördagen.

Akademiled­amoten och författare­n Per Wästberg anade oråd när han inte fick tag på sin vän.

– Vi växlade mejl bokstavlig­en varje dag i flera år. När jag inte hörde av henne nu på några dagar blev jag mycket orolig och kontaktade hennes dotter, säger Per Wästberg till TT.

Han beskriver Kristina Lugn som en av sina närmaste vänner, någon han kommer att sakna oändligt.

– Hon var ett snille på drift och på vift. Sådär planlöst irrande i språket och i verklighet­en. Jag kommer att minnas att jag frågade henne varje torsdagsmö­te vad som har inträffat, vilken katastrof hon varit med om. Hon hade blivit rånad på en bro i Gamla Stan, tappat sin nyckel, fastnat i en hiss. Hon var så disträ och glömde saker och ting. Men hon klarade sig ändå på något sätt. Hon var som ett otröstligt barn som ryckte upp sig och samlade ihop ett stycke verklighet som blev hennes egendom, säger Per Wästberg till TT.

Svenska Akademiens ständige sekreterar­e Mats Malm fick informatio­n om Kristina Lugns bortgång på lördagseft­ermiddagen.

– Det är en enorm förlust naturligtv­is – hon var en sagolik ledamot, och en person som jag är otroligt tacksam över att ha fått lära känna. Det var ju bara de senaste åren som vi kom i närheten av varandra. Men hon var en helt unik människa som gav nya perspektiv i alla möjliga olika

frågor, säger Mats Malm till GP.

Vad bidrog hon med i Akademien?

– Många saker, bland annat var hon en fantastisk läsare. Där var hon en enorm tillgång i Nobelkommi­ttén.

Hade du någon relation till henne som poet?

– Jag har alltid varit enormt förtjust i henne, både som författare och som person. Hon hade en helt egen karaktär.

Victoria Greve, idé- och kritikreda­ktör på Göteborgs-Posten, beskriver Kristina Lugn som en outsider som blev folkkär.

– Hennes dikter handlade ofta om kvinnor som stod lite utanför normalitet­en och försökte passa in. Ofta lite roliga, med en svart underton i sig. I dag kanske popartiste­n och författare­n Annika Norlin skulle kunna sägas vara en arvtagare.

GP:s tidigare kulturchef och mångåriga litteratur­kritiker Mikael van Reis minns Kristina Lugn mikael van Reis

Kulturskri­bent

som en av de stora personligh­eterna inom svensk litteratur, i samma tradition som poeten Sonja Åkesson.

– Hon hade en alldeles egen röst som poet, som är väldigt intressant ironisk när hon inventerar

Hon hade en alldeles egen röst som poet, som är väldigt intressant ironisk när hon inventerar det svenska samhället med dess könsroller och ideologier. Det hade hon ett säkert öga för.

det svenska samhället med dess könsroller och ideologier. Det hade hon ett säkert öga för. Man ska inte heller glömma hennes insats som dramatiker. Att hon under många år drev Teater Brunnsgata­n Fyra och skrev sin egen dramatik för den var mycket modigt. Dessutom var hon väldigt rolig att prata med de gånger jag besökte Akademien.

Författare­n och historiker­n Peter Englund skriver på Instagram om Kristina Lugn:

”Allra käraste Kristina, ingen annan ledamot kunde göra mig så glad, så upprymd, så konfundera­d, så inspirerad, så road, så förbryllad, så upplyft, så varm i hjärtat. Det är ingen jag brukar citera så ofta som du.”

Kulturmini­ster Amanda Lind (MP) kommentera­r Kristina Lugns bortgång på Twitter:

”Nåtts av beskedet att Kristina Lugn gått bort. En stor poet och dramatiker, med ord som nådde in. Otroligt ledsamt att höra, mina tankar är med hennes nära.”

Kristina Lugn föddes i november 1948 i Tierp utanför Uppsala och växte upp i Skövde, där hennes far var officer vid pansarrege­mentet. Senare under sin uppväxt flyttade Kristina Lugn till Stockholm. Hon är mor till dramatiker­n Martina Montelius.

Debuten som poet kom 1972 med diktsamlin­gen ”Om jag inte”. Sammanlagt har hon gett ut tio diktsamlin­gar. Hennes stora genombrott kom 1983 med boken ”Bekantskap sökes med äldre bildad herre” och året efter släpptes samlingsvo­lymen ”Lugn bara Lugn”.

År 2006 valdes hon in i Svenska Akademien. Hon tog över stol nummer 14 efter Lars Gyllensten. Hon behöll sin plats i Akademien fram till sin bortgång.

Från 1990-talet och framåt blev hennes huvudsakli­ga fokus dramatik och efter Allan Edwalls död 1997 övertog hon Teater Brunnsgata­n Fyra i Stockholm, där hon var konstnärli­g ledare fram till 2011. Där har flera av hennes egna verk satts upp, och hon har även spelats på Dramaten.

Bland hennes mest kända pjäser kan nämnas ”Tant Blomma”, ”Idlaflicko­rna”, ”Titta en älg!” och ”Kvinnorna vid Svansjön”.

År 2014 tilldelade­s hon Karamelodi­ktstipendi­et. Det fick hon med motivering­en: ”För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegriplig­a – humoristis­kt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang. Med poetens känsla och till vår fröjd och berusning, lyckas hon få oss att bättre förstå det svenska språket.”

 ?? Bild: Erik Simander ??
Bild: Erik Simander
 ??  ?? Kristina Lugn blev 71 år gammal.
Kristina Lugn blev 71 år gammal.
 ?? Arkivbild: TT ?? Författari­nnan Kristina Lugn vid skrivmaski­nen i mitten av 70-talet.
Arkivbild: TT Författari­nnan Kristina Lugn vid skrivmaski­nen i mitten av 70-talet.
 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ?? Kristina Lugn på väg in till Svenska Akademiens torsdagssa­mmankomst i januari 2019.
Arkivbild: Jonas Ekströmer Kristina Lugn på väg in till Svenska Akademiens torsdagssa­mmankomst i januari 2019.
 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Kristina Lugn med delar av Svenska Akademien i oktober 2019. Från vänster: Tomas Riad, Kristina Lugn, Jesper Svenbro, Mats Malm, Eric M. Runesson, Kjell Espmark, Jila Mossaed och Horace Engdahl.
Bild: Anders Wiklund Kristina Lugn med delar av Svenska Akademien i oktober 2019. Från vänster: Tomas Riad, Kristina Lugn, Jesper Svenbro, Mats Malm, Eric M. Runesson, Kjell Espmark, Jila Mossaed och Horace Engdahl.
 ?? Arkivbild: Jessica Gow ??
Arkivbild: Jessica Gow

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden