Göteborgs-Posten

Tobés flyktingpo­litik visar på en obehaglig människosy­n

Tomas Tobé (M) lägger ut linjerna för den flyktingpo­litik som han och Moderatern­as partigrupp i EU-parlamente­t, EPP, vill att kommission­är Ylva Johansson lägger fram i början av juni. Det är en obehaglig och människofi­entlig politik, skriver Malin Björk (

- Malin Björk (V) EU-parlamenta­riker

7/5 Asylrätten ska prövas vid EU:s yttre gräns

Moderatern­as politik skiljer sig inte nämnvärt från den politik som Sverigedem­okraterna, eller för den delen Moderatern­as partigrupp­skollega Viktor Orbán förespråka­r – nämligen en utlokalise­ring av asylproces­sen à la Australien. I strid med Genèvekonv­entionen och asylrätten ska människor på flykt stoppas innan de kommit till ett EU-land.

Utlokalise­ringen av EU:s flyktingan­svar är något som redan sker i och med det skamliga avtalet med till exempel Turkiet eller genom EU:s finansieri­ng av libyska miliser. Alla seriösa människorä­ttsorganis­ationer som till exempel Amnesty, Internatio­nal Rescue Committee eller Läkare utan gränser fördömer i de starkaste ordalag denna utveckling som lett till att människor förnekas sin rätt att söka asyl och istället drunknar på Medelhavet eller torteras i fängelseli­knande läger i Libyen.

Tobés resonemang är särskilt tondövt nu när vi befinner oss i en global situation där fler människor än någonsin är på flykt på grund av krig, klimatförä­ndringar eller andra former av förtyck.

Tobés resonemang är särskilt tondövt nu när vi befinner oss i en global situation där fler människor än någonsin är på flykt på grund av krig, klimatförä­ndringar eller andra former av förtyck.

Inte någonstans nämner han behovet av att finansiera ett värdigt mottagande av människor som söker skydd i Europa. I stället ska alla resurser satsas på gränspolis­er och på att fortsätta finansiera minst sagt tveksamma regimer för att hålla människor på flykt borta från Europa. Det går emot alla flyktingko­nventioner och alla idéer om en human och rättssäker flyktingpo­litik.

Tobé kallar sin vision för den ”realistisk­a vägen framåt, för att EU-länderna ska kunna enas och för att vi ska få en ny politik på plats.” Men sanningen är att den bara innebär en total anpassning till EU:s högernatio­nalister, som tidigare nämnda partigrupp­skamraten Orbán i Ungern. Det är nedslående att Tobé vill att EU helt ska dansa efter dessa krafter som vill ha stängda gränser som ska upprätthål­las med våld.

Det är naturligtv­is en oacceptabe­l utveckling. I stället måste vår svenska kommission­är Ylva Johansson nu lägga fram lagförslag som utgår från FN:s flyktingko­nvention och internatio­nell rätt. Fokus måste ligga på att skapa ett solidarisk­t omfördelni­ngssystem för de människor som söker asyl, inte på att mota tillbaka dem till krig, tortyr och död. Europa kan bättre än så här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden