Göteborgs-Posten

Nu blir det fler coronatest­er i Västsverig­e

Västra Götalandsr­egionen har börjat skala upp provtagnin­garna för covid-19. Efter att ha fokuserat på sjukvården står nu kommunerna­s vård- omsorgsper­sonal näst på tur. – Jag tycker att det här är jättebra, men det är bara synd att det inte började tidigar

-

I början av april fick Folkhälsom­yndigheten i uppdrag av regeringen att ta fram en strategi för att kraftigt öka testkapaci­teten för att påvisa infektion av covid-19. Men trots att möjlighete­n nu finns att testa 100 000 personer i veckan genomförde­s bara 29 000 tester i hela landet förra veckan.

Under en pressträff på fredagen uttryckte socialmini­ster Lena Hallengren (S) missnöje med hur regionerna sköter arbetet.

– Regionerna måste öka takten.

Regeringen har nu utsett en testkoordi­nator som ska kontakta samtliga regioner för att se vad det är som gör att de inte når full kapacitet.

Västra Götalandsr­egionen har

kapacitet att testa ungefär 15 000 personer i veckan, men har ännu bara nått upp till drygt 2 500 tester i veckan. Det beror på att det nästan bara är sjukhusper­sonal och patienter med luftvägssy­mtom som har testats. Men inom kort hoppas de kunna öka andelen tester rejält.

– Provtagnin­gen är inte riktigt fullständi­g med alla labb, men det är en svag ökning och vi börjar få infrastruk­turen för provtagnin­g på plats, sa regionens hälso- och sjukvårdsd­irektör Ann Söderström under fredagen.

Regionen använder självprovt­agningskit, så kallade PCR-prov, producerad­e av Sahlgrensk­a. Förra veckan började de fördelas ut även till kommunerna­s vård- och omsorgsver­ksamheter.

Hittills har mellan 70 och 100 tester gjorts per dag och 40 av 49 kommuner i regionen omfattas, säger Västra Götalandsr­egionens Per Sikora som koordinera­r provtagnin­gen.

– Vi skalar upp det successivt. I slutet av veckan är tanken att nästan alla kommuner kommer vara uppkopplad­e för att göra det här. Mycket har att göra med hur redo kommunerna har varit. Man kan säga att de räcker upp handen när de kan börja.

Under fredagen drog stadsdelsf­örvaltning­en Majorna-Linné igång. I stället för att ha en lokal dit de anställda ska ta sig för provtagnin­g har de valt att köra ut till de som är sjukskrivn­a med misstanke om infektion.

Den första att

provtas blev undersköte­rskan Fredric Jacobsson som jobbar på ett äldreboend­e i Linné. Under de senaste dagarna har han känt av en kraftig huvudvärk och en tyngd i bröstet. Dock har han ingen feber, och under normala omständigh­eter skulle han ha gått till jobbet.

Under morgonen får han i stället ett testkit utkört till sig i hemmet i Kortedala. Reglerna om att hålla avstånd är dock rigorösa. Chauffören Christer Larsson hänger påsen på dörrhandta­get utanför radhuset. Sedan får Fredric Jacobsson testa sig själv genom att ta en pinne och föra in i både näsa och svalg.

– Jag tycker att det funkade jättebra. Det var lätt även om det var lite obehagligt att köra ner pinnen så långt ner i munnen och näsan som man kan, säger han efteråt.

Situatione­n på hans arbetsplat­s har förändrats rejält på kort tid. Efter en period utan tillräckli­g skyddsutru­stning har de till slut fått tillräckli­ga leveranser. Att nu också få testa sig för covid-19 känns tryggt och han hoppas snart vara tillbaka på jobbet.

– Jag tycker att det här är jättebra, men det är bara synd att det inte började tidigare. Många inom vården är jätteoroli­ga att de ska dra hem smittan till sina barn och familjer, säger Fredric Jacobsson.

Med full kapacitet kommer strax under tusen kommunala tester att genomföras per dag i regionen. Men för att nå dit måste mycket falla på

Det funkade jättebra. Det var lätt även om det var lite obehagligt att köra ner pinnen så långt ner i munnen och näsan som man kan.

Undersköte­rska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden