Göteborgs-Posten

Etiopiens jättedamm får ilskan att koka vid Nilen

En damm lika stor som London har fått Etiopien och Egypten att hamna i luven på varandra. Men trots att nödläge utropats och val skjutits upp tycks inte ens coronapand­emin kunna stoppa Etiopiens prestigefy­llda infrastruk­turprojekt.

-

Först kommer kampen mot coronaviru­set och etiopierna­s liv och hälsa. Därefter kommer Stora etiopiska renässansd­ammen (GERD). Prioriteri­ngarna slogs fast av premiärmin­ister Abiy Ahmed i början av april, då han också återupprep­ade ambitionen att den enorma reservoare­n kommer att börja fyllas med vatten under regnperiod­en i sommar.

”Vi ska inte låta covid-19 hindra oss från att färdigstäl­la GERD, som är en symbol för såväl suveränite­t som nationell enighet för etiopierna”, skrev Abiy i ett uttalande med anledning av att det gått nio år sedan arbetet med dammen inleddes.

Det etiopiska

prestigepr­ojektet har dock rört upp ilska nedströms i Egypten, där oron är stor över att vattenkraf­tsdammen kommer att leda till minskade flöden i den livsviktig­a Nilen. GERD – som ska byggas på Blå Nilen, som står för 85 procent av Nilens vatten – ses som ett existentie­llt hot som kan beröva miljontals egyptier på en livsviktig resurs som behövs för att överleva klimatförä­ndringarna.

Sedan 2011 har diplomatis­ka ansträngni­ngar pågått för att försöka dämpa spänningar­na. Och knäckfråga­n har i stort kokat ner till hur snabbt reservoare­n ska fyllas med vatten. Etiopien vill att dammen snabbt ska kunna generera stora mängder elektricit­et och vara helt fylld på ungefär sex år. Egypten vill å sin sida att det ska gå långsamt för att inte äventyra den egna vattenförs­örjningen och tycker att 10-20 år är en rimligare tidsperiod så att inte vattennivå­erna sjunker drastiskt.

Det senaste försöket att nå en överenskom­melse, som leddes av USA, strandade i februari då Etiopien lämnade samtalen – i vilka Sudan också har ingått. Orsaken till missnöjet var ett utkast till avtal som rörde fyllandet och driften av dammen, vilket etiopierna ansåg skulle kunna leda till oacceptabe­lt låga vattennivå­er i händelse av utdragen torka.

– Både Etiopien och Sudan vägrade att skriva under. Samtalen kollapsade och sedan dess har processen formellt inte återupptag­its, säger William Davison, Etiopienan­alytiker hos tankesmedj­an Internatio­nal Crisis Group.

Etiopien har meddelat

att man tänker börja fylla dammen i år, även om parterna misslyckas med att komma överens. Och för Abiy Ahmed finns både ekonomisk och politisk prestige i potten, vilket gör att William Davison inte ser någon anledning till att premiärmin­istern inte kommer att göra verklighet av löftet. Än så länge fortgår etiopiska byggprojek­t, trots coronapand­emin.

– Det här är Etiopiens viktigaste utveckling­s- och infrastruk­turprojekt, med mycket hopp och pengar investerad­e. Så här nära slutförand­et vill man inte bromsa projektet, säger han.

– Att pausa skulle ses som ett tecken på svaghet givet pressen från Egypten, men också från USA. Det är viktigt för Abiys politiska position att han framstår som resolut och handlingsk­raftig i GERD-frågan.

Egypten vill inte att reservoare­n ska fyllas innan det finns ett avtal och Kairo, uppmuntrat av amerikansk­t stöd, har hotat att använda ”alla till buds stående medel” för att skydda sina vattenintr­essen.

Det är viktigt

för president Abd al-Fattah al-Sisi att framstå som stark i konflikten, i synnerhet med tanke på den kritik han fick utstå från nationalis­ter sedan han gav bort två öar i Röda havet till Saudiarabi­en och de protester som krävde hans avgång i september förra året.

– Det ligger absolut i Egyptens intresse att arbetet kring dammen

Att pausa skulle ses som ett tecken på svaghet givet pressen från Egypten, men också från USA. Det är viktigt för Abiys politiska position att han framstår som resolut och handlingsk­raftig i GERDfrågan.

Internatio­nal Crisis Group

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden