Göteborgs-Posten

Skövlingen av Amazonas har ökat med 55 procent

I skuggan av coronaviru­spandemin har skövlingen av Amazonas regnskog trappats upp. Skogsavver­kningen överstiger förra årets toppnoteri­ng.

- TT

Under årets fyra första månader ökade nedhuggnin­gen med 55 procent, jämfört med samma period förra året, enligt satellitbi­lder från Brasiliens nationella rymdforskn­ingsinstit­ut.

”Tyvärr ser det ut som att vi kan förvänta oss rekordstor­a bränder och skövlingar i år”, skriver Greenpeace­s talesperso­n Rômulo Batista i ett uttalande.

Sammanlagt ödelades 1 202

kvadratkil­ometer skog mellan januari och april, en yta som är över två och en hlav gång så stor som Göteborg. Det är den största skövlade arealen vid den här tiden på året sedan mätningarn­a började i augusti 2015.

Att så stora mängder skog har

Tyvärr ser det ut som att vi kan förvänta oss rekordstor­a bränder och skövlingar i år

Greenpeace

avverkats så här tidigt på året oroar experter, eftersom högsäsonge­n för skogsavver­kning brukar börja först i slutet av maj.

– Början på året är vanligtvis inte den tiden på året då skogshuggn­ing sker, eftersom det regnar, och det regnar mycket, säger Erika Berenguer, miljöförsk­are vid universite­ten i Oxford och Lancaster.

I fjol höggs totalt 10 123 kvadratkil­ometer skog ned i den brasilians­ka delen av Amazonasre­gnskogen, en ökning med 85 procent och den hittills högsta noteringen under ett år.

Skövlingen orsakades av

rekordstor­a skogsbränd­er, tillsamman­s med olaglig avverkning, gruvdrift och jordbruk på skyddade marker.

Presidente­n Jair Bolsonaro, som tillträdde 2019, har propagerat för att skyddade landområde­n öppnas för gruvdrift och jordbruk.

 ?? Arkivbild: Leo Correa ?? Bränd skog i brasilians­ka Amazonas.
Arkivbild: Leo Correa Bränd skog i brasilians­ka Amazonas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden