Göteborgs-Posten

Tre barn avlidna i symtom med coronakopp­ling

Tre barn i New York har avlidit i ett sällsynt inflammato­riskt syndrom som tros ha koppling till det nya coronaviru­set. Även i andra länder utreds samband mellan sjuka barn och något som verkar vara Kawasakis sjukdom.

- Niklas Svahn TT

Beskedet om de tre avlidna barnen gavs av New Yorks guvernör Andrew Cuomo vid lördagens pressträff om coronaläge­t.

Han berättade i fredags om en femåring, det första kända dödsfallet i delstaten med symtom som påminner om Kawasakis sjukdom eller toxiskt chocksyndr­om, som i sin tur tros ha orsakats av covid-19.

Cuomo offentligg­jorde

ingenting på pressträff­en om de tre barnens åldrar eller omständigh­eterna kring dödsfallen. Men han sade att han med ökande oro ser en ny risk för barn i samband med coronaviru­sets spridning. Barn har hittills rent allmänt tyckts visa väldigt lindriga symtom på covid-19.

– Vi är inte säkra på att så är fallet längre. Det är fullt möjligt att det här har pågått i flera veckor och att det inte diagnostis­erats som kopplat till covid-19, säger Andrew Cuomo.

Symtomen på Kawasakis sjukdom är feber, hudutslag och svullna körtlar. I svårare fall kan också blodkärlen bli inflammera­de där även vitala organ, som hjärtat och dess kransartär­er, också drabbas. Vad som orsakar sjukdomen är inte känt och syndromet drabbar normalt bara ett barn per 100 000 barn, de flesta under fem år.

Liknande fall har

tidigare rapportera­ts från både Storbritan­nien och Italien, där experter undersöker en eventuell koppling mellan covid-19 och ett oväntat stort antal barn som drabbats av inflammato­riska symtom. Några av dem har avlidit.

I USA uppgår nu den totala dödssiffra­n i covid-19 till över 78 000, enligt Johns Hopkins-universite­tet. New York är landets smittepice­ntrum med mer än en tredjedel av dödsfallen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden