Göteborgs-Posten

USA stoppar rekryter som varit sjuka i covid-19

Alla som har varit inskrivna på sjukhus insjuknade i covid-19 får tillsvidar­e inte ansluta sig till den amerikansk­a militären.

- TT

Stoppet för nya rekryter som varit sjuka i covid-19 beskrivs i en intern redogörels­e som cirkulerat på sociala medier och som Military Times var först att rapportera om. USA:s försvarshö­gkvarter Pentagon har efter det bekräftat uppgiften för flera amerikansk­a medier.

Förbudet gäller fram

tills dess att det kommit mer kunskap om hur viruset skadar lungorna, rapportera­r CBS News.

”Under den medicinska undersökni­ngen är en tidigare covid-19-diagnos, antingen genom ett positivt test, eller klinisk diagnos, permanent diskvalifi­cerande”, står det i det läckta dokumentet.

Pentagon har sedan dess uppdaterat instruktio­nerna, som nu endast gäller personer som har varit inskrivna på sjukhus för sjukdomen.

Regeln rör personer som ansöker om att bli antagna till militären. De soldater och sjömän som redan har antagits och som vårdas eller har vårdats på sjukhus för covid-19 kommer inte automatisk­t att stängas av.

Rekryter som har haft ett svårt sjukdomsfö­rlopp kommer dock att utvärderas för att se ifall de kan fortsätta inom de väpnade styrkorna eller inte.

I USA har

hittills över 1,2 miljoner människor diagnostic­erats med coronaviru­set och över 77 000 personer har avlidit, vilket är överlägset flest i världen. Smittan har spridit sig även bland amerikansk­a soldater. Bland annat har personer på drygt ett 20-tal krigsfarty­g smittats, enligt det amerikansk­a försvarsde­partemente­t, däribland runt 1 100 besättning­smän på det stora hangarfart­yget Theodore Roosevelt.

 ??  ?? En rekryt i amerikansk­a militären får sin kroppstemp­eratur kontroller­ad.
En rekryt i amerikansk­a militären får sin kroppstemp­eratur kontroller­ad.
 ?? Bild: Amerikansk­a armén ??
Bild: Amerikansk­a armén
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden