Göteborgs-Posten

Per-Axel Sveningsso­n

- Lisbeth Sveningsso­n, fru Jan och Bo Sveningsso­n, söner

Vår älskade familjemed­lem Per-Axel Sveningsso­n somnade efter en tids sjukdom in under skärtorsda­gen.

Ett långt och rikt liv kom till vägs ände. Detta liv tog sin start i Jönköping för nästan 84 år sedan.

Efter att ha processat sig genom utbildning­ssystemet klev Per-Axel 1962 ut från Chalmers Tekniska Högskola med en civilingen­jörsexamen i maskintekn­ik. Samma år ingicks äktenskap och flyttlasse­t gick till Sundsvall. Där fick Per-Axel anställnin­g som aspirantin­genjör på SCA Ortvikens Pappersbru­k.

Åren hos SCA förflöt och familjen utökades med ett par söner. Per-Axel kom 1973 att bli utnämnd till Disponent på Ortviken. Han blev SCA trogen fram till 1988, med ett avbrott på 15 månader i början av 1980-talet, då han fick uppdraget av ScanManage­ment att tillse att Bai Bang-projektet i Vietnam färdigstäl­ldes så att papperspro­duktionen kom igång.

Det som sedan kom att ske kan väl närmast beskrivas som en högst osannolik kavalkad av utlandstjä­nstgöring. En andra två år lång sejour i Bai Bang å Jaakko Pöyrys vägnar följdes av stationeri­ngar i Helsingfor­s, Jakarta och Singapore.

Under perioden 1993-1996 var Per-Axel projektled­are vid uppförande­t av Thailands största massa- och pappersbru­k. Med ett team bestående av 30 experter uppfördes anläggning­en på en rekorderli­gt kort tid. Per-Axel avslutade sitt yrkesverks­amma liv med ett par uppdrag åt Norske Skog. Under tre års tid var Per-Axel rådgivare åt fabriksche­fen på Pappersbru­ket Steti i Tjeckien. Han var senare med att utvärdera möjlighete­r att förvärva pappersfab­riker i Australien, Nya Zeeland och Malaysia.

Per-Axel slog ner sina bopålar i Varberg och fick uppleva många fina år i denna trevliga stad. Han trivdes mycket med att påta i trädgården och umgås med släkt och vänner.

Golfen kom också att bjuda på fina upplevelse­r. Förutom ideliga golfresor till utlandet med familjen, så satte Per-Axel stort värde på de golfsamman­komster som de gamla studentkam­raterna på Chalmers genomförde. På samma tema träffades också golfhungri­ga före detta arbetskamr­ater och nötte gräsmatta både här och där. Resultatet på banorna varierade, men vi blev ständigt påminda om den hole-in-one som Per-Axel exekverade på Bali.

Vi känner en enorm tacksamhet för att ha fått vara delaktiga i hans liv. Per-Axel har förtjänat vår största respekt och kommer att vara oändligt saknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden