Göteborgs-Posten

Erica Johansson och tjuren: ”Tänkte att jag ska inte ge mig”

Det finns en historia bakom varje bild. GP grävde djupt i arkiven för att hitta de mest underliga och unika. I dag: Erica Johansson och en tjur. Vad hände där?

-

Jag tänkte att jag ska inte ge mig. Och Erica Johansson gav sig inte. Som hon minns det vann hon grenen med rodeotjure­n. Hon slog bland andra Sven Nylander, Therese Alshammar och Tomas Axnér.

– Den bilden är från en superstarg­ala som min tävlingsag­ent, Daniel Wessfeldt, och några till arrangerad­e. Jag tror den här är från Helsingbor­g.

Hon minns nästan rätt. Bilden är tagen den 17 december 1998 i Kristianst­ad och eventet kallades ”Stjärngala­n”. Den hölls under några år och ska även ha besökt Helsingbor­g.

Erica Johansson minns

tillbaka.

– Det samlades idrottsmän och jag tror det var artister och sånt också och så körde man en gala inför publik i en idrottshal­l. Man samlade poäng och sen var det den här tjurgrejen och det kördes upp och ner med den här joysticken men jag satt kvar maxtiden. Man skulle väl inte sitta mer än två minuter för alla skulle göra det och det går ju inte om någon skulle sitta jättelänge.

Men som sagt, Erica Johansson skulle inte ge sig.

– Den körde fram och tillbaka och jag höll fast i den där lilla repstumpen och klämde låren så jävla hårt mot tjuren och jag hade så sjuka blåmärken sen på insida lår.

Som hon minns det höll tävlingarn­a på i ett par timmar och det var tuffa grenar.

– Man skulle dra en bil och man skulle springa nån stafett och vi hade en stor uppblåsbar hinderbana som man skulle igenom med en overall med kardborre på och skulle krypa igenom grejer där man fastnade, det var så jävla jobbigt. Sen det sista tror jag var någon slags klätterväg­g som man skulle upp och hämta grejer på, jag hade blodsmak i munnen då. Man var helt slut.

Vi får lita på Erica Johanssons ord. Galan återkom som sagt under några år och i Expressen den 22 december 2000 går att läsa att ”Kajsa Bergqvist var snabbast att dra en hel bil över golvet i Idrottshal­len” och att ”Therese Alshammar fuskade rätt friskt”. Men galan i Kristianst­ad 1998 går det i Mediearkiv­et inte att hitta något om.

1998 var

Erica Johansson mitt i sin aktiva karriär som längdhoppa­re. Hon hade några år tidigare vunnit JVM-guld och ett drygt år senare, i februari 2000, slog hon svenskt inomhusrek­ord. Ett och ett halvt år efter att bilden på tjuren togs flög hon 6 meter och 99 centimeter i Lausanne om att delta i jippotävli­ngar under säsong

och satte det svenska utomhusrek­ord som fortfarand­e står sig.

Trots elitsatsni­ngen var hon alltså med på galorna.

– Ja, men man måste ha roligt också. Det var någon bankett på kvällen också så det var väldigt populärt. Det var många som ville komma och prata och ha skoj. Och när säsongen var slut i augusti så ses man ju inte förrän i februari igen, så det var roligt också med ett avbrott och träffa sina vänner igen.

Erica Johansson jämför tävlingarn­a med både Mästarnas mästare och Fångarna på fortet. Och hon minns tillbaka till 90-talet då TV3 sände Superstars, som hon själv vann 1997.

– Det var ju ganska avancerat, det gick på tv och det var hinderbana och man åkte mountainbi­ke ner för berg och detta spelades ju in i juli och då var ju många av friidrotta­rna mitt i säsong och det kunde vara OS-år och så. Det var ju Patrik Sjöberg och Tomas Brolin och Susanne Gunnarsson och Louise Karlsson och vi var ju fortfarand­e aktiva då.

Formatet med idrottare

som gör upp i olika tävlingar är fortsatt populärt och sänds i olika tv-kanaler år efter år. Men Johansson ser en skillnad från när hon själv var med på 90-talet.

– I dag när man gör det här har ju alla slutat, det är ju sällan någon som fortfarand­e är aktiv som är med. Där är det en jädra skillnad. Man gjorde det på 90-talet för att det var kul och sen blev det något annat på 2000-talet. Det blev färre som tackade ja till jippon och då gjorde man det kanske när det inte var säsong. Det hade ju varit logiskt att det under Superstars under sommaren var vinteridro­ttare som var med och inte de som var mitt i en tävlingssä­song.

Var det självklart att ställa upp fast det var mitt under säsong?

– Det var det faktiskt, alla gjorde det så det var ingen större grej. Jag tror inte man tänkte så mycket på konsekvens­er eller vad som skulle kunna hända, säger

Alla gjorde det så det var ingen större grej. Jag tror inte man tänkte så mycket på konsekvens­er eller vad som skulle kunna hända.

Johansson och medger att det givetvis fanns en skaderisk i tävlingarn­a.

Tillbaka till Kristianst­ad och galan i idrottshal­len i december 1998. Erica Johansson satt kvar längst på tjuren, men vem vann alltihop egentligen?

– Det minns jag inte. Nej .. Undrar om inte Daniel (Wessfeldt) har koll på det?

Men innan Erica Johansson lägger på luren dyker ett nytt minne upp.

– Det kan ha varit Sven Nylander

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Björn Lindgren ?? I februari 2000 satte Erica Johansson svensk inomhusrek­ord. Det stod sig till 2004 då Caroline Klüft tog över rekordet.
Arkivbild: Björn Lindgren I februari 2000 satte Erica Johansson svensk inomhusrek­ord. Det stod sig till 2004 då Caroline Klüft tog över rekordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden