Göteborgs-Posten

Storås Ridklubb håller naturen ren från skräp

Hur länge finns en kastad fimp kvar i naturen? Tjejerna i Storås Ridklubb kan svaret. Och efter tre timmars städande i naturen är klubben dessutom lite rikare. ”Det här är bra för klimatet – och ett bra sätt för oss att få pengar”, säger Alva Börjars, 16,

-

Det är tidig lördagsmor­gon vid Bergsjöbad­et. Luften är krispig, solen speglar sig i det mörka vattnet. Det kommer att bli en fin dag.

Ema Haberštok och Alva Börjars, 18 respektive 16 år, gnuggar sömnen ur ögonen.

De har sovit

i Storås Ridklubbs lokaler över natten. Två hästar från Polen, en ponny vid namn Atma och en stor häst med namnet Turbina, anlände sent i natt.

– Ponnyn var dessutom halt, berättar Alva Börjars, ordförande i ungdomssek­tionen.

För Storås Ridklubb har inte covid-19-spridninge­n inneburit jättestora förändring­ar i stallarna. De 26 ponnyerna och stora hästarna måste ju skötas om, oavsett pandemi.

– Ja, vi håller på nästan som vanligt, berättar Ema Haberštok.

Hästar kan få en egen variant av corona-viruset, men den pandemin finns inte i Storås Ridklub – och människor sägs inte kunna smittar hästarna heller.

Nio tjejer från ridklubben har samlats för att göra en insats för miljön – och samtidigt få betalt för det. Under hashtaggen #klubbarför­klimatet städar olika idrottsklu­bbar i nordöstra Göteborg tillsamman­s med organisati­onen Städa Sverige. Tack vare att Angeredsfö­retaget Estrella skänker pengar är det också lönsamt för de deltagande klubbarna.

– Förra året

deltog drygt 15 000 ungdomar i våra städprojek­t. Vi har kö på att delta i våra projekt runt om i landet, berättar Mårten Heslyk från Städa Sverige.

 ??  ?? Selma Isaksson, Celine Ghafary, Alva Börjars, Tuva Svensson och Sandra Johansson från Storås Ridklubb är alla morgonpigg­a – och städar för Städa Sverige.
Selma Isaksson, Celine Ghafary, Alva Börjars, Tuva Svensson och Sandra Johansson från Storås Ridklubb är alla morgonpigg­a – och städar för Städa Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden