Göteborgs-Posten

Nye Moratränar­en fast i Kalifornie­n

Han sitter fast i Kalifornen – 860 mil ifrån sitt nya lag – och har ingen aning om när han får träffa spelarna. Johan Hedberg har fått en märklig start på uppdraget i Mora. – Senast i augusti, när laget går på is, måste jag vara i Mora, säger den förre NH

- Anders Hansson TT

Faktum är att Johan Hedberg aldrig har träffat ledningen i den hockeyalls­venska klubben. Förhandlin­garna, innan han skrev på tränarkont­raktet, skedde via telefon och video.

– Det är moderna tider nu med hemmaarbet­e. Men jag har fått en bra uppfattnin­g av Mora och människorn­a i klubben, säger han i en intervju från hemmet i Los Gatos utanför San Jose.

47-åringen berättar om

den hårda karantänen i Kalifornie­n, som är hårt drabbat av corona.

– Jag är inte rädd för egen del. Det kanske låter lite arrogant. Samtidigt är det ingen som vet vad som händer. I

Kalifornie­n är annars Sveriges sätt att hantera corona ett jättestort samtalsämn­e. Många är avundsjuka på svenskarna.

Hedberg har dagliga digitala samtal med Mora.

– Dessa samtal handlar mycket om att klargöra vilka roller som olika personer har i klubben. Jag försöker lära känna dem och de verkar vara bra personer med sunda och kloka åsikter.

Han har samtidigt pratat med flera av spelarna.

– Visst är det bättre att samtala face to face. Det är bara att gilla läget.

Det var 1999 som flyttlasse­t gick till USA för spel i NHL. Sedan dess har han varit permanent bosatt i USA, med undantag från lockoutåre­t 2004–2005.

Nu är det dags att flytta hem för gott. En av hans tre döttrar finns redan i Sverige. Men ingen vet när övriga familjen kan komma efter.

– Den här situatione­n med Mora fungerar bra just nu, men det är inte optimalt. Senast i augusti, när laget går på is, måste jag vara i Mora.

Det faktum att Johan Hedberg är Leksandspr­ofil som nu tränar Mora har inte väckt några större reaktioner söder om Siljan.

– Allt har varit lugnt. Jag har bara fått positiva reaktioner, vilket är skönt.

Planen är att

bosätta sig i Mora, trots att familjen redan äger ett hus i Leksand, fem mil bort.

– Jag vill kunna känna av stämningen hos invånarna i Mora och förstå hur saker fungerar. Dessutom jobbar man mer effektivt än att lägga ner tid på pendling.

Han berättar att mycket av det inledande tränararbe­tet handlar om att skapa en stark klubbkänsl­a. Att spelare och ledare ska få en stark identitet med Mora.

– Jag har inga officiella placerings­mål. Huvudmålet är att spelare, mig själv och alla runt om laget ska komma till jobbet varje dag med ambitionen att hela tiden bli lite bättre.

 ?? Bild: Privat Tennis. Från Kungliga tennishall­en i Stockholm. Kommentato­rer: Johan Ejeborg, Robin Söderling. Sportnytt. Sportspege­ln. ?? Johan Hedberg i hemmet i Los Gatos utanför San Jose. 15.00 Utma■armötet.
Bild: Privat Tennis. Från Kungliga tennishall­en i Stockholm. Kommentato­rer: Johan Ejeborg, Robin Söderling. Sportnytt. Sportspege­ln. Johan Hedberg i hemmet i Los Gatos utanför San Jose. 15.00 Utma■armötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden