Göteborgs-Posten

Bingolotto går som tåget under coronakris­en

Stora delar av idrottsrör­elsen går på knäna när Corona-viruset har satt stopp för både aktivitete­r och inkomster. Men Bingolotto går som tåget och räknar med att kunna dela ut 200 miljoner till svenska föreningar under året. – Man får gå tillbaka till 200

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Det är den ideella organisati­onen Folkspel som arrangerar Bingolotto, och allt överskott tillfaller föreningsl­ivet. Under våren har man noterat att coronaviru­set inneburit ett uppsving för spelformen som Leif ”Loket” Olsson en gång gjorde känd för hela svenska folket. – Vi ser en påtaglig ökning av digitala Bingolotto­köp. Man köper lotten och spelar i mobilen, läsplattan.

Det har varit ett riktigt genombrott för det sedan corona kom. Och det har inte varit på bekostnad av den fysiska försäljnin­gen, den har också ökat, säger Hans Sahlin.

Förra året kunde

Folkspel dela ut 189 miljoner kronor till föreningsl­ivet. I år tror man sig kunna bräcka den siffran och komma över 200 miljoner. Pengar som är extra välkomna när nu många föreningar hamnat i ekonomiskt trångmål som en följd av coronakris­en.

– Man får gå tillbaka till 2004, 2005 för att hitta liknande siffror på försäljnin­gen. Så det är påtagligt, alltså. Och det är ju så ofattbart viktigt för föreningsl­ivet i de här tiderna.

Samtidigt kommer rapporter om att spelmissbr­uket ökat under coronakris­en – är du orolig för att ni bidrar till det?

– Det är bra att man har koll på

”vd Folkspel

detta sett ur ett spelmarkna­dsperspekt­iv. Men när det gäller lotter så är jag inte orolig, för ett problemspe­lande bygger framför allt på hur snabbt man omsätter pengarna. Och i Bingolotto är det ju dragning en gång i veckan. Men vi har ju koll på detta genom vår omsorgspli­kt, och det ska man definitivt ha, säger Hans Sahlin.

Det går faktiskt riktigt bra, och det är ju oerhört glädjande. I ett samhälle där folk ombeds stanna hemma blir vi en riktig lägereld.

Han säger att

man nu ser en ökad aktivitet även hos föreningar som tidigare inte ägnat så mycket kraft åt att sälja bingolotte­r. Och uppenbarli­gen ger det resultat – bara under påskhelgen gick tolv miljoner tillbaka till föreningsl­ivet. Och lägstanivå­n har höjts markant jämfört med tidigare år.

– Det går faktiskt riktigt bra, och det är ju oerhört glädjande. I ett samhälle där folk ombeds stanna hemma blir vi en riktig lägereld. Framför allt är det roligt och viktigt för föreningsl­ivet med de här inkomstern­a, säger Hans Sahlin.

 ?? Bild: Johan Persson ?? IS Halmia är en av många föreningar som säljer bingolotte­r för att få in extra intäkter.
Bild: Johan Persson IS Halmia är en av många föreningar som säljer bingolotte­r för att få in extra intäkter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden