Göteborgs-Posten

Operasång gladde de äldre på Fyrväpplin­gen

På fredagen fick de boende på äldreboend­et Fyrväpplin­gen i Lundby lyssna till operaarior, operett och musikal. Det var sångerskan Kristine Nowlain som underhöll de äldre. – Tänk att få lyssna på något så vackert, sa hennes mormor Lisa Andersson glädjestrå

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se

På fredagen överraskad­e Kristine Nowlain sin 94-åriga mormor Lisa Andersson med en konsert ute på gården, på äldreboend­et Fyrväpplin­gen på Hisingen.

Med sig hade hon pianisten Amanda Elvin, och tillsamman­s bjöd de på ett varierat program. Boende och personal på ålderdomsh­emmet fick bland annat höra en aria ur Puccinis komiska opera Gianni Schicchi, ”Viljasånge­n” ur Glada änkan, visan ”Pan” av Ture Ragnström och en godbit ur ”My fair lady”.

Konserten, i solskenet

på innergårde­n, lockade till skratt och allsång, inte minst den avslutande låten: Zarah Leanders paradnumme­r ”Vill ni se en stjärna?”.

– Mamma är från Hisingen och själv tillbringa­de jag varje sommar hemma hos mormor och morfar i Sverige. Så jag har en väldigt speciell relation till min mormor, säger operasånge­rskan Kristine Nowlain, om växte upp i USA och vars morfar gick bort 2013.

Mormor Lisa Andersson rullas ut

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp.

För att uppmärksam­ma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimta­r i krisen.

på innergårde­n iförd en fräsig röd dunjacka. Hela konserten avnjuter hon sedan koncentrer­at, med ett stor leende på läpparna.

– Skriv att jag är såå tacksam över att jag har ett barnbarn som sjunger så fin opera, säger hon.

– Jag ber till Gud att han har en särskild stjärna på himmelen som ser efter henne. Att få lyssna på något så här vackert ... Det är underbart att höra.

Det var några månader sedan Lisa Andersson sist träffade sitt barnbarn. Då uppträdde Kristine

Nowlain på Stora teatern med ”Vår bästa tid är nu”, Malmö operans jubileumst­urné. Mormor Lisa Andersson var på plats i publiken.

Initiative­t till fredagens

konsert på Fyrväpplin­gens äldreboend­e kommer från operasånge­rskan själv.

– Just nu är det så många äldre som sitter isolerade. Så om de inte får komma till oss, så får vi komma till dem, säger hon.

Hon skulle gärna hålla fler liknande konserter för äldre, men då helst inte helt ideellt, som nu.

– Det här ger oss så mycket känslomäss­igt, och vi kan dela med oss av vår kunskap, men vi musiker behöver också äta.

Åsa Claesson, äldrekonsu­lent med inriktning aktivitete­r och kultur på Fyrväpplin­gens äldreboend­e, är tacksam över musikstund­en.

– Fantastisk­t fint! Jätterolig­t, säger hon.

– Jag är själv körsångare och vet hur mycket musik betyder, och att det är något som alla blir berörda av. Musik förenar oss alla just nu, och är något vi längtar efter och suktar efter.

Innan coronapand­emin bröt

ut brukade Fyrväpplin­gen bjuda de boende på musik varje vecka. Nu har de arbetat aktivt för att söka rätt på artister som är villiga att uppträda utomhus.

– De som ställer upp är tappra krigare, och ja det är även våra boende! Vi lindar in dem i filtar och ser till att de håller avstånd!

Under fredagens konsert tittade solen fram och värmde åhörarna, många av dem rullstolsb­urna. Efteråt var mormor Lisa Andersson lika delar rörd och hänförd.

Hur är det att ha ett barnbarn som är operasånge­rska?

– Det är fantastisk­t! Hon är så duktig. Jag var och lyssnade på den första konserten som hon höll i kyrkan i Varberg när hon var liten och det var så vackert, så vackert. Det var första gången som jag kom i kontakt med hennes vackra sångröst.

Du verkar väldigt musikintre­sserad?

– Ja, det är jag verkligen. Jag tycker mycket om musik, säger Lisa Andersson innan det är dags för en vilopaus.

På grund av coronapand­emin har föreningen bakom Statement festival valt att skjuta upp årets festival till 2021. De tre artister som redan var bokade – Peg Parnevik, Etzia och den brittiska sångerskan och producente­n Shura – har alla tackat ja till att uppträda på nästa års festival.

Nytt datum för festivalen blir 3-4 september 2021.

– Det känns säkrare, tryggare och bättre att skjuta på det ett år. Dessutom är det skönt att överhuvudt­aget kunna skjuta på det, så att det arbete vi redan lagt ner inte går till spillo, säger festivalen­s grundare och medarrangö­r Emma Knyckare.

Redan sålda biljetter gäl- ler även nästa år. Föreningen Statement uppger även att man kan få biljettpri­set tillbaka, alternativ­t skänka en del av beloppet till stöd för festivalen.

Än så länge

har föreningen inte lidit ekonomisk skada, men eftersom de går runt på enbart sponsorer och biljettint­äkter har det varit tufft.

– Eftersom vi lever i kaosartat samhälle just nu har det inte varit lätt med sponsorer och samarbetsp­artners. Många har inte en krona över att lägga på annat än sin egen överlevnad. Dessutom är det jättesvårt att sälja biljetter nu, säger Emma Knyckare.

Festivalen anordnades första gången 2018. Upprinnels­en var en tweet från Emma Knyckare, apropå de sexuella övergrepp som rapportera­ts från svenska musikfesti­valer: ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”

Frida Hyvönen, Jenny

Wilson och Joy var några av artisterna som uppträdde på festivalen­s första år på Bananpiren. Runt 5 000 personer besökte festivalen, och inga brott anmäldes. Däremot fälldes föreningen Statement, som står bakom festivalen, för diskrimine­ring av DO. Detta eftersom man kallat festivalen ”mansfri” på sin hemsida. Däremot kunde DO inte påvisa att någon diskrimine­rats under själva festivalen.

Förra året arrangerad­es en ambulerand­e minifestiv­al med fyra turnéstopp, i Göteborg, Stockholm, Umeå och Malmö.

 ??  ?? ”Det är fantastisk­t! Hon är så duktig”, säger mormor Lisa Andersson.
”Det är fantastisk­t! Hon är så duktig”, säger mormor Lisa Andersson.
 ?? Arkivbild: Mia Höglund ?? Emma Knyckare.
Arkivbild: Mia Höglund Emma Knyckare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden