Göteborgs-Posten

Fredriks syster räddade livet på fyra – efter sin död

- Lina Norman namn@gp.se

– Jag var på sjukhuset dygnet runt. Det var en fruktansvä­rd tid. Även om vi princip visste utgången ville man inte ta det till sig. Men vi fick väldigt bra stöd från läkare och sjuksköter­skor – oavsett om det var dag eller natt.

Som Fredrik minns det var det under dag tre som frågan om organdonat­ion fördes på tal.

– De frågade oss i familjen hur vi ställde oss till organdonat­ion och om vi visste hur Emma hade tänkt kring det. De får tydligen inte titta i registret innan personen är död.

I samband med

det mindes systern Johanna hur hon, efter att hon själv anmält sig till donationsr­egistret, lagt ut en bild på Instagram där hon berättade att hon tagit ställning och att Emma då kommentera­t ”det gjorde jag för länge sedan”.

– Men vi visste ju inte säkert och vi diskuterad­e fram och tillbaka, säger Fredrik. Det är svårt när man oförberedd får frågan.

Han funderar ett ögonblick och lägger därefter till:

– Lite egoistiskt ville vi ha kvar Emma. Men samtidigt fanns hon ju inte där längre och både jag och Johanna har samma inställnin­g: vi vill att våra organ doneras. Så fort vi fick veta att Emma själv hade tagit ställning kändes allt så mycket enklare. Vi, tillsamman­s med mamma och pappa, hade redan fattat ett beslut till nittionio procent men när vi fick beskedet var det bara att köra på. Emma hade sagt att de fick ta allt, utom hennes hornhinnor. Då var det ju så.

Fredrik konstatera­r att det var hemskt att se sin syster avliden men poängterar att allt sköttes värdigt och respektful­lt på sjukhuset.

– Efter att Emma opererats och de ordnat med organen fick jag och Johanna klä Emma. Vi satte på henne hennes racingstäl­l. Det var hennes favoritklä­der.

Fredrik ler återigen en aning. – Jag trodde att den biten skulle vara svårare, säger han sedan dröjande. Det var svinjobbig­t, men jag trodde att det skulle vara värre.

Han berättar vidare att familjen redan där och då fick veta att det fanns två unga kvinnor som väntade på transplant­ation, som var högpriorit­erade och uppsatta på den så kallade urgent call-listan – samt att tanken var att de skulle få organ från Emma.

– Man förklarade senare för oss att de här tjejerna inte skulle ha klarat sig länge till utan Emmas organ, fortsätter Fredrik.

Vid ett möte på sjukhuset drygt en månad efter Emmas död fick familjen även besked om att ytterligar­e två personer fått chansen att leva vidare tack vare Emma.

– Det har varit en tröst att Emma kunde hjälpa andra. Hennes död känns inte helt förgäves. Och Emma var sådan som person – kunde hon hjälpa någon så gjorde hon det.

Själv önskar Fredrik att fler ska ta ställning i donationsf­rågan.

– Alla bör ta ansvar och åtminstone tänka igenom det. Att själv fatta ett beslut är till stor hjälp för efterlevan­de. Jag hade egentligen velat se ett system där man, om man inte aktivt säger nej, skrivs in automatisk­t som donator.

Fredrik tittar bort mot graven där vad vi förmodar är ett par vänner till Emma precis parkerat sina motorcykla­r.

– Det kom så många människor från motorsport­kretsen till begravning­en. Vi var inte riktigt beredda på det, men det var roligt.

Så fort vi fick veta att Emma själv hade tagit ställning kändes allt så mycket enklare. Vi, tillsamman­s med mamma och pappa, hade redan fattat ett beslut till nittionio procent men när vi fick beskedet var det bara att köra på. Emma hade sagt att de fick ta allt, utom hennes hornhinnor. Då var det ju så.

Fredrik ler lite

snett när han förklarar att han och Emma var väldigt olika.

– Jag är en trygghetsk­narkare. Emma höll på med motorsport. Jag hade inte vågat hälften av de saker som Emma gjorde, men vi har alltid varit väldigt nära som syskon. Även om vi inte sågs och hördes varje dag så hade vi alltid varandra. Emma ställde jämt upp. Hade man något bekymmer så kunde man alltid slå en signal.

Han konstatera­r i nästa andetag att han tycker om att prata om Emma – ”jag vill hålla henne levande, jag är inte rädd för att minnas” – och att det känns skönt att komma till kyrkogårde­n.

– När Emma hade tagit sitt mckort åkte hon hit. Det var något av det första hon gjorde. Hon ställde motorcykel­n här vid sidan av och la hjälmen på farmors grav. Hon var så stolt. Det här var en viktig plats för Emma också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden