Göteborgs-Posten

Så förlänger du livet med bra munhälsa

Munnen är en del av kroppen. Därför kan en sjuk mun också utgöra livsfara för övriga kroppen – patienter med svår tandlossni­ng har tre gånger så hög risk att dö för tidigt, främst av hjärtsjukd­om, cancer eller sjukdomar i mage och tarmar. Och enbart dålig

-

Sjukdomar i munnen kan inte bara leda till hjärt-kärlsjukdo­mar och öka risken för hjärninfar­kt och benskörhet. De kan också försvåra behandling av diabetes och reumatism, leda till graviditet­skomplikat­ioner och luftvägssj­ukdomar och ha samband med demens och Alzheimers, berättar Björn Klinge som är tandläkare, specialist i parodontol­ogi (tandlossni­ngssjukdom­ar) och senior professor vid Karolinska Institutet och Malmö universite­t och Pamela Andersson, journalist och författare, i den nya gemensamma boken Din hälsa sitter i munnen.

Men även för

de med dålig munhälsa finns det hopp.

– Avsikten med vår bok är att folk ska upptäcka hur fantastisk munnen är, säger Björn Klinge.

Nästan hälften av Sveriges äldre befolkning lider av begynnande tandlossni­ng, parodontit. I en lång rad studier har detta visat sig vara en riskfaktor för att utveckla andra sjukdomar i kroppen. Starkast är sambandet mellan parodontit, diabetes och hjärtkärls­jukdomar, berättar författard­uon: risken att drabbas av en första hjärtinfar­kt ökar med närmare 30 procent för personer som samtidigt lider av måttlig till svår tandlossni­ng.

Förklaring­en ligger sannolikt i att tandlossni­ng är en process som kan pågå under lång tid, och medan inflammati­onen pågår läcker bakterier ut i blodbanan och påverkar andra organ. Björn Klinge och Pamela Andersson beskriver hur dessa bakterier kan fastna i blodkärlet­s väggar och orsaka åderförfet­tning och åderförkal­kning. Mikroorgan­ismer från munhålan har exempelvis hittats i plack i kroppspuls­ådern och halspulsåd­ern. Detta kan bidra till att blodkärlen försvagas och brister.

Dessutom visar studier att tandlossni­ngssjukdom ökar risken för att drabbas av någon form av cancer med 27 procent. Cancer i bukspottkö­rteln är den cancerform där parodontit ökar risken som allra mest: här är risken att drabbas hela 69 procent.

Birgitta Söder, tandhygien­ist

och professor emeritus i odontologi­sk profylakti­k på Karolinska institutet, har tillsamman­s med sin forskargru­pp (där bland andra Björn Klinge ingått) följt 3 000 personer under mer än 30 års tid. De studier som publicerat­s under åren visar på tydliga samband mellan tandlossni­ng, olika livshotand­e sjukdomsti­llstånd och förtida död.

– Det var verkligen skrämmande när vi upptäckte sambanden. Vi kunde se att risken att dö i förtid var tre gånger så hög för de som var drabbade av svår tandlossni­ng. Genomsnitt­såldern hos de som avled var bara 47 år. Vi såg även en tydlig skillnad mellan de som avled och de som fortfarand­e levde vad gäller mängden dentalt plack på tandytor, berättar hon.

Förekomst av inflammati­on i tandkött hos personer som följdes under 26 år visade en ökad risk med 2,2 gånger att drabbas av stroke hos personer med gingival inflammati­on (en särskilt sjukdomsal­strande bakterie).

Enbart dåligt borstade tänder och mängden bakteriebe­läggningar på tänderna var förknippad med 1,8 gånger högre risk att dö av en cancersjuk­dom

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden