Göteborgs-Posten

Semesterre­sandet kan göra att vården kollapsar

Om vi fortsätter den sociala distanseri­ngen och inte reser långt och odisciplin­erat i sommar kan hjulen börja rulla i höst igen. Den sociala distanseri­ngen har haft stor effekt på smittsprid­ningens hastighet och därmed förmågan för sjukvården att klara av

- Anders Wigren Filosofie doktor i kulturgeog­rafi och statistike­r, verksam som dataanalyt­iker på Trafikverk­et

Intresset för förutsägel­ser när Sverige har nått flockimmun­itet i Covid-19 är naturligtv­is stort. När flockimmun­itet uppnås beror på hur stor den sociala interaktio­nen var vid utbrottets början och på de åtgärder som ökar den sociala distanseri­ngen samt i vilken grad rekommenda­tionerna om social distanseri­ng efterlevs.

Sveriges län har dock olika förutsättn­ingar som kan antas påverka hastighete­n i smittsprid­ningen. Eftersom som jag kulturgeog­raf och statistike­r har jag gjort en analys av dessa förutsättn­ingar med demografis­ka data, pendlingsd­ata och smittsprid­ningsdata. Demografis­ka data och pendlingsd­ata har hämtats från Tillväxtve­rket och data över smittsprid­ningen kommer från Folkhälsom­yndigheten.

Analysen visar att det finns ett positivt samband mellan de olika länens arbetspend­ling och smittsprid­ningen. Län som har en stor andel pendlare till smittans epicentrum, Stockholms län, har flera konstatera­de fall av Covid-19 per 100 000 invånare än län med liten pendling. Län med liten pendling till Stockholms län har i genomsnitt en mindre folkmängd och större andel äldre i befolkning­en jämfört med län som har en stor andel utpendlare till Stockholms län.

Denna regionala struktur gör att Sverige har en inbyggd karantän som skyddar de äldre vars andel av befolkning­en ökar i takt med att interaktio­nen med smittans epicentrum minskar. Därför ligger det nära tillhands att anta att det är orter som har en stor pendling till Stockholm där smittan har tagit sig in mest på äldreboend­ena.

De regionala förutsättn­ingarna vad gäller demografi och smittsprid­ning har legat till grund för en simulering av smittsprid­ningens fortsatta förlopp i länen givet att folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner ligger fast och att de efterlevs i samma utsträckni­ng som hittills. Resultaten visar att den sociala distanseri­ngen har haft en stor effekt genom att den sänkt smittsprid­ningens hastighet.

Håller den svenska strategin finns det goda möjlighete­r för att toppen är nådd ungefär när skolorna börjar.

Södermanla­nds län verkar ha fått bäst kontroll på smittsprid­ningen. Där kommer man enligt simulering­arna att nå toppen på kurvan den 18 juni. Därefter kommer Stockholms län, vars topp beräknas infalla den 27 juni. Anledninge­n till att toppen enligt den här modellen kommer senare än vad Folkhälsom­yndigheten har antagit är att jag har satt sjukdomsti­den till 30 dagar istället för 14 dagar då det har visat sig vara trögt att skriva ut patienter från sjukvården.

I Västra Götalands län kan toppen vara nådd den 2 juli och i Uppsala län kan enligt simulering­arna toppen förväntas inträffa den 8 juli. Därefter kommer övriga län att nå sina toppar under senare delen augusti. Simulering­arna visar att den sociala distanseri­ngen har medfört att det verkar ”räcka” med att mellan 50 och 60 procent av befolkning­en behöver bli smittade för att flockimmun­itet ska uppstå. Utan social distanseri­ng beräknas omkring 70 procent att behöva bli smittade för att uppnå flockimmun­itet.

Dessa simulering­ar är liksom alla andra matematisk­a beräkninga­r av spridnings­förloppet osäkra. Men även om alla modeller har fel så är vissa modeller användbara. Den här modellen utgörs av en algoritm och resultatet kan vara användbart för att bedöma hur lämpligt det är att släppa loss ett mellanregi­onalt semesterre­sande inom Sverige.

Ett ökat semesterre­sande riskerar att öka antalet smittade i de län som nu är skyddade av den strukturel­lt regionala karantänen. Dessa län har en liten folkmängd och små sjukvårdsr­esurser. En ökad smittsprid­ning under semesterpe­rioden skulle med stor säkerhet innebära att sjukvården kollapsar i län med de största utmaningar­na. Modellen kan användas för att ge råg i ryggen åt alla människor som vill få igång företagen, kulturen och idrotten så snabbt som möjligt. Minskar vi resandet i sommar är sannolikhe­ten större för att exempelvis hockeyn kan dra igång höst. Min poäng är att det krävs strikta regler i sommar som underlätta­r för människor att fatta det svåra beslutet inte resa långt. Låt inte ett odisciplin­erat semesterre­sande bli den sten som gör att den svenska vagnen välter.

Ett ökat semesterre­sande riskerar att öka antalet smittade i de län som nu är skyddade av den strukturel­lt regionala karantänen. Dessa län har en liten folkmängd och små sjukvårdsr­esurser.

 ?? Arkivbild: Erlend Aas ?? Min poäng är att det krävs strikta regler i sommar som underlätta­r för människor att fatta det svåra beslutet inte resa långt. Låt inte ett odisciplin­erat semesterre­sande bli den sten som gör att den svenska vagnen välter, skriver debattören.
Arkivbild: Erlend Aas Min poäng är att det krävs strikta regler i sommar som underlätta­r för människor att fatta det svåra beslutet inte resa långt. Låt inte ett odisciplin­erat semesterre­sande bli den sten som gör att den svenska vagnen välter, skriver debattören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden