Göteborgs-Posten

Ge hellre både pengar och uppskattni­ng

- Christine S Roslund Soroptimis­t som arbetar för jämställdh­et och kvinnors lika värde

De senaste dagarna har jag blivit alltmer förbannad över hur dåligt man försökt skydda dem som man i början av coronaviru­sets uppdykande talade för skulle skyddas – våra äldre, sköra. De som arbetar närmast kunden eller brukaren (märkligt ord att använda) kan inte skyllas för detta, de har nog gjort så gott de kunnat. Av dem ”som bestämmer”, som man förutsätte­r har god utbildning, är kunniga, har civilkurag­e och som har bättre betalt bör man kunna förvänta sig mer. Utöver att man på många håll saknar skyddsutru­stning brister det tydligen i basala hygienrutn­er. Hur är detta, år 2020, möjligt inom vården?

Våra politiker är inte särskilt på alerten. Enligt Johnny Magnusson (GP 8/5) ser man över möjlighete­n att betala ut mer övertidser­sättning under pandemin. Bland annat försvarar han sig att ”det pågår diskussion­er mellan sjukhusens ledningar och personalor­ganisation­er, och det vill inte jag ge mig in i”. Nej, det är inte alltid det passar att ”lägga sig i”. Jag tror dock inte herr Magnusson skulle bli impopulär hos någon genom ett beslut att rimligen ersätta de personer som dag och natt kämpar för att rädda så många liv som möjligt.

En av anledninga­rna till att äldrevårde­n ser ut som den gör – med eller utan coronakris – tror jag är undermålig betalning, undermålig arbetsmilj­ö och dålig utbildning på många håll, vilket gjort att det inte är ett särskilt attraktivt yrkesval. Det är också ett kvinnodomi­nerat yrke, vilket förklarar en del av sämre lönesättni­ng.

Som en lärdom av coronapand­emin och för en framtida bättre vård, bör lönesättni­ngen för sjuksköter­skor och undersköte­rskor framöver ses över ordentligt. Politiker och övriga ansvariga för vårdperson­al, se till att sjukvårdsp­ersonal som under krisen har en näst intill orimlig arbetsbela­stning får kompensati­on för detta men se också till att lågavlönad­e kvinnor i vården i framtiden får löner som är i paritet med det jobb de gör och det ansvar de har.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? ”Se till att sjukvårdsp­ersonal som under krisen har en näst intill orimlig arbetsbela­stning får kompensati­on för detta”, skriver Christine R Roslund.
Bild: Olof Ohlsson ”Se till att sjukvårdsp­ersonal som under krisen har en näst intill orimlig arbetsbela­stning får kompensati­on för detta”, skriver Christine R Roslund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden