Göteborgs-Posten

Göteborgar­na får beröm i krisen

- Alice Nordevik

Nyheter: Göteborgar­na är bra på att hålla sig hemma. Det menar man på Sahlgrensk­as traumavård­senhet, som konstatera­r en tydlig minskning av traumapati­enter just nu. Att belastning­en där minskar är viktigt eftersom vården av covid-19-patienter kräver resurser både i form av personal och utrymmen. Överläkare Ragnar Ang ger nu därför en stor eloge till göteborgar­na för att de följer riktlinjer­na från Folkhälsom­yndigheten. Statsepide­miolog Anders Tegnell konstatera­r försiktigt hoppfull att utveckling­en just nu, med en kurva som tippar nedåt, kan peka på en lättnad i spridninge­n av viruset till sommaren, som borde ”bli lugnare än det är nu i alla fall”.

En stabil utveckling och en kurva som tippar nedåt. Det mesta talar för att sommaren blir den efterlängt­ade respit från virusutbro­ttet som många väntar på, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik visar att totalt 3 225 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med fem personer det senaste dygnet. Men den låga siffran till trots – det är ingen idé att få upp hoppet. Som vanligt lär det finnas en eftersläpn­ing i siffrorna som syns först nästa vecka.

– Enskilda siffror är väldigt svårbedömd­a i dag. Men jag skulle tyvärr inte sätta för mycket hopp till dagens siffra, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten.

De uppdaterad­e siffrorna visar även att totalt 26 322 har bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige.

– Det är stabilt i Sverige som helhet. Det är fortsatt högt tryck på sjukvården och fortsatt jättevikti­gt att vi följer rekommenda­tionerna om att hålla avstånd, stanna hemma om du är sjuk och hålla nere på sociala kontakter.

Även när det gäller intensivvå­rden ser man en ljusning. Totalt 1 723 personer har eller har fått intensivvå­rd för covid-19.

– Tittar man på kurvan över tid så är det ganska tydligt nu att den sakta men säkert avtar. Det är hårt tryck i intensivvå­rden, men vi hör också om att man försiktigt börjar sätta igång andra verksamhet­er inom vården i Stockholm och det är ett gott tecken, säger Anders Tegnell.

De generellt positiva beskeden ökar sannolikhe­ten för att spridninge­n av viruset avtar till sommaren, enligt statsepide­miologen.

– Det är vår bedömning att det kommer att vara så. Våra modeller ser ut på det viset, immunitete­n verkar öka snabbt i stora delar av befolkning­en och det blir varmare vilket gör att man är mer ute i omgivninga­r där viruset trivs sämre och sprids sämre.

– Allt detta tillsamman­s borde göra att vi kan se fram emot en sommar när det blir lugnare än det är nu i alla fall.

Ser du stabiliser­ingen som ett tecken på att Sveriges strategi fungerar?

– Man ska vara väldigt försiktig med att diskutera vilka strategier som fungerar och inte fungerar. Men det här inger förhoppnin­g om att vi ska kunna se fram emot en period när vi får det lugnare i sjukvården och i samhället, säger Anders Tegnell.

På ett sätt har strategin dock lyckats: Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner

har fått ett stort genomslag under pandemin.

– Det är väldigt positivt och visar att svenskarna gemensamt har gjort en stor insats med att isolera sig och stanna hemma när man är sjuk. Vi får hoppas att det håller i sig, säger han.

 ?? Arkivbild: Sanna Tedeborg ??
Arkivbild: Sanna Tedeborg
 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Anders Tegnell, statsepide­miolog, säger att smittsprid­ningen kan lugna sig något till sommaren.
Bild: Claudio Bresciani Anders Tegnell, statsepide­miolog, säger att smittsprid­ningen kan lugna sig något till sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden