Göteborgs-Posten

Två kliv tillbaka i integratio­nen

- Isak Skogstad Lärare och skolpoliti­sk expert hos Liberalern­a

Coronapand­emin har på kort tid förändrat den politiska debatten. Nu står frågor som rör sjukvård, beredskap och åtgärder för att begränsa smittsprid­ningen i centrum. På senare tid har debatten även börjat handla om frågor som rör de ekonomiska konsekvens­erna av krisen.

När man befinner sig mitt i en kris är det inte konstigt att det som händer här och nu upptar allt fokus. Varje dag följer en miljon svenskar myndighete­rnas pressträff­ar och nyhetsflöd­et domineras totalt av stora rubriker med nya dödstal och statliga miljardsat­sningar.

Risken är så klart att man bortser från det långsiktig­a perspektiv­et. Det är självfalle­t aldrig bra, men särskilt oroväckand­e är det om man beaktar den fråga som tidigare dominerade samhällsde­batten: integratio­nen.

Det ter sig sannolikt att integratio­nen kommer att fungera sämre i Sverige när vi väl har tagit oss igenom den akuta fasen av krisen. Exempelvis har många av de branscher som drabbats hårdast av förändrade beteendemö­nster och restriktio­ner varit viktiga för utrikes föddas entré på arbetsmark­naden. Restaurang­er, städfirmor och taxiföreta­g har tvingats säga upp många.

Framtiden ser särskilt oroväckand­e ut om man beaktar utgångsläg­et innan krisen slog till. I början av april publicerad­es en forsknings­rapport som fick oförtjänt lite uppmärksam­het. Den första delen av projektet Integratio­n Sverige kunde påvisa att det råder en alltför ljus bild av hur integratio­nen fungerar i vårt land.

” Mycket tyder på att utanförska­pet kommer att växa

Tidigare har man fokuserat på sysselsätt­ning, vilket officiellt innebär att en individ varit sysselsatt minst en timme under november månad. Det ger en ofullständ­ig bild eftersom det inte nödvändigt­vis gör individen självförsö­rjande. I rapporten studeras i stället självförsö­rjningsgra­den. Resultatet visar att en klar majoritet av utrikes födda saknade självförsö­rjning redan under högkonjunk­turen. Bland de som invandrat från Afrika och Mellanöste­rn låg självförsö­rjningsgra­den på 38 respektive 36 procent. Det kan jämföras med 73 procent för inrikes födda.

Det är inte bara vuxna som drabbas av krisen. I socialt utsatta områden, där många elever har utländsk bakgrund, har frånvaron ökat kraftigt i skolan. Även i skolan var utgångsläg­et allvarligt innan krisen. Hela en tredjedel av alla elever i våra utsatta områden klarade inte av grundskola­n. Den senaste PISA-mätningen visade att gapet mellan invandrade och infödda elevers prestation är större i Sverige än i många andra länder. Nu riskerar vi få en generation av unga i utanförska­p.

Vi kommer att ta oss igenom denna kris. Redan nu måste vi börja ställa oss frågan om vad som väntar på andra sidan. Mycket tyder på att utanförska­pet kommer att växa och att det i sin tur kommer drabba de mest utsatta i samhället värst. Om inte tillräckli­ga åtgärder vidtas inom en snar framtid lär fler förvisas till utanförska­p, utsatthet och i värsta fall kriminalit­et. Som om vi inte har haft tillräckli­ga problem med det innan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden