Göteborgs-Posten

Pistolhota­de personal i jakt på försvunna barn

- Linnea Rönnqvist linnea.ronnqvist@gp.se

Mannen i 35-årsåldern sa att hans barn blivit kidnappade och han behövde därför hyra en bil. När han inte fick det lämnade han bensinstat­ionen bara för att komma tillbaka några sekunder senare och pistolhota personalen.

Mannen var på sin arbetsplat­s en fredagsmor­gon i mars när han plötsligt fick för sig att hans barn blivit kidnappade.

– Jag har varit orolig för min familj, jag var på jobbet fick dålig känsla. Jag kollade i appen ”hitta min iphone” och såg att alla i min familj gick åt olika håll, berättar mannen i förhör.

Han satte sig i bilen för att köra hem men han fick snart punktering och tog sig då till en bensinstat­ion i Bäckebol. Väl där försökte han hyra en bil men nekades eftersom han inte hade bokat i förväg. Han lämnade då butiken, men bara för ett par sekunder.

– Sen kom han in igen, gick rätt fram till (kollegas namn) och tog upp ett vapen. Han sade till (kollegan) att han skulle ge honom bilnycklar. Jag tryckte på överfallsl­armet, säger en anställd i förhör.

– ”Jag behöver en bil nu, mina barn är försvunna. Jag måste ha en bil nu” sa han, berättar kollegan som mannen riktade pistolen mot.

Efter att också ha frågat ett vittne om han hade någon bil lämnade mannen självmant butiken.

Polisen larmades genom överfallsl­armet och mannen kunde senare gripas gåendes längs en gata i närheten. Han gjorde sig då också skyldig till våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman.

– Jag ser direkt hur han kommer att gå till attack mot mig och ser först hur han laddar som att han försöker sparka mig men ändrar sig sedan och laddar allt vad han har för att slå mig med knytnäven i ansiktet, berättar en av poliserna.

Efter gripandet hittade poliserna vapnet i mannens jackficka, vilket också visade sig vara osäkrat.

Mannens barn var i själva verket aldrig kidnappade. Han berättar själv i förhör att han upplever sig förföljd och hotad, men att han samtidigt har svårt att förstå vad som är verkligt.

Vapnet kan han inte på svara på hur han har fått tag i. Förhörsled­aren: Kan du berätta om vapnet?

– Nej det kan jag inte, jag kan inget om vapnet. Jag vet inte ens var det kommer ifrån.

Mannen har erkänt merparten av gärningarn­a och döms till fängelse i två år och sex månader för grovt vapenbrott, försök till grovt tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ringa narkotikab­rott vid två tillfällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden