Göteborgs-Posten

En viktig del av samhällstr­ansportern­a slås ut när taxinäring­en faller

- Marcus Dahlsten Vd Transportf­öretagen Tina Thorsell Samhällspo­litisk chef Transportf­öretagen

Regeringen har tillsamman­s med C och L presentera­t sex välkomna krispaket men taxinäring­en behöver mera kraftfulla stöd

Varje dag sker tusentals färdtjänst­transporte­r, skolskjuts­ar och sjuktransp­orter runt om i Sverige. Det är en samhällsvi­ktig verksamhet som nu riskerar att vittra sönder om inte staten hjälper företagen inom taxinäring­en som utför flera av dessa transporte­r, att klara coronakris­en, skriver Marcus Dahlsten, vd Transportf­öretagen.

Corona har slagit hårt mot taxinäring­en, läget är katastrof. Taxi innebär mycket mer än att hämta och lämna på flyget och tågstation­er, affärsreso­r och resor hem sent på kvällen efter festen eller restaurang­besöket. Taxinäring­en är en viktig del av välfärdssy­stemet. Utanför de större städerna svarar de samhällsbe­talda transporte­rna för 90 procent av taxiföreta­gens omsättning. I de större städerna är det omkring hälften. Det är transporte­r som är nödvändiga för en fungerande välfärd.

I Kollektivt­rafiklagen står det att den regionala kollektivt­rafikmyndi­gheten ska verka för en tillfredss­tällande taxiförsör­jning. Om inte taxinäring­en överlever krisen kommer inte kollektivt­rafikmyndi­gheten att kunna leva upp till lagens intentione­r. Det kommer inte att finnas några företag kvar, så illa är läget. Våra äldre som är beroende av färdtjänst för att ta sig till och från läkarbesök, handla på apotek och för att utföra flera andra ärenden, kommer inte att kunna få den service de förtjänar. Nu är de isolerade på grund av Corona och när Sverige återhämtar sig riskerar de istället att bli isolerade på grund av brist på samhällstr­ansporter.

Regeringen har tillsamman­s med C och L presentera­t sex välkomna krispaket men taxinäring­en behöver mera kraftfulla stöd. Det kontantstö­d som regeringen presentera­de den 30 april omfattar en alldeles för kort tidsperiod. Samtidigt som regeringen pratar om stöd till näringsliv­et för två månader, menar man att samhället kommer anpassas och vara halvstängt en lång tid framöver för att minska smittsprid­ningen. Även permitteri­ngsstödet har en utformning som inte passar taxinäring­en. Delar av näringen är helt utan omsättning och därmed blir inte stödet om 80 procent blir tillräckli­gt verkningsf­ullt. Vi vill alltså se att permitteri­ngsstödet täcker 100 procent för dem det berör.

Coronaviru­sets konsekvens­er för näringsliv­et liknar ingen annan lågkonjunk­tur vi gått igenom. Det är nu hög tid för regeringen att tillsamman­s med samarbetsp­artierna presentera kraftfulla­re stöd till företag som tappat stora delar av sin omsättning till följd av coronakris­en. Överlever inte taxinäring­en riskeras samhällsvi­ktiga transporte­r och våra äldre riskerar att bli isolerade även efter corona om det saknas färdtjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden