Göteborgs-Posten

Sju anställda pekas ut för misstänkta kopparstöl­der

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se

Nyheter: Har Göteborgs spårvägar anställda som stulit och sålt kopparskro­t? En gransking utförd av revisionsb­yrån KPMG pekar ut sju personer, men utredninge­n lämnas nu över till polisen. ”Vi kommer inte längre själva”, säger HR-chefen Malin Andersson.

Sju anställda på Göteborgs spårvägar pekas i en rapport från revisionsb­yrån KPMG ut för inblandnin­g i misstänkt svarthande­l med stulen koppar. Totalt handlar det om 19 besök vid sex olika adresser – kända för handel med metallskro­t. Även en underlever­antör misstänks vara inblandad. – Vi har satt polisens utredare i direktkont­akt med KPMG, säger HR-chefen Malin Andersson.

Ijuli förra året strömmade tipsen, om nya misstänkta oegentligh­eter inom Göteborgs spårvägar, in till kommunens visselblås­arfunktion. Bara ett knappt år tidigare hade två chefer fått gå efter en rad allvarliga visselblås­artips och GP:s dåvarande granskning.

Men sommaren 2019 handlade visselblås­artipsen om en helt annan del av

Spårvägen, banteknik, där ett 100-tal anställda ansvarar för drift, service och underhåll av räls och kontaktled­ningar.

Mot den bakgrunden polisanmäl­de den nytillträd­de vd:n Hans Nilsson, i höstas, misstänkt stöld av koppar, fusk med arbetstide­r, privat användning av bolagets fordon och materialst­öld som kan ha skett inom banteknik.

I november tvingades dock revisionsb­yrån KPMG att ge upp granskning­en av påstådd kopparstöl­d på grund av bristfälli­g redovisnin­g inom bolaget.

”På grund av bristfälli­g dokumentat­ion (...) är det inte möjligt att på ett tydligt sätt kontroller­a att den mängd koppar som plockats ner under tiden då projektet startade till dags datum överensstä­mmer med den mängd koppartråd som återvunnit­s genom försäljnin­g till Stena Recycling”, konstatera­de KPMG bland annat i sin första rapport.

Efter KPMG:s nyligen avslutade granskning på individniv­å är Spårvägens slutsats att ingen enskild kan ställas till svars för de nu konstatera­de oegentligh­eterna, då dessa delvis sanktioner­ats av chefer och ledning. Alla polisanmäl­ningar utom en, den som handlar om påstådda kopparstöl­der, har därför dragits tillbaka.

Metallskro­t från banteknik, inklusive utbytt koppartråd, ska säljas till Stena Recycling för återvinnin­g. Av dokumentat­ion som GP tagit del av framgår att

KPMG har identifier­at minst 19 besök vid sex olika adresser – som inte tillhör Stena Recycling – där metallskro­t köpes.

Sju anställda på banteknik pekas ut i KPMG:s granskning.

• Anställd A: ”Den anställde har varit inloggad vid fem körningar till en av de identifier­ade adresserna /.../.”

• Anställd B: ”KPMG kan inte göra någon bedömning kring varför B har stannat i närheten av /.../ med verksamhet­sfordon utan lämnar den bedömninge­n till GSAB.”

• Anställd C: ”Den anställde har besökt en adress som identifier­ats som möjlig plats för otillåten metallhand­el. Parkering skedde utanför /.../ en aktör som handlar med metallskro­t, där en privatpers­on kan lämna in metaller mot betalning.”

• Anställd D: ”För att vidare kunna utreda om besök skett till skrothandl­are behöver kvitton inhämtas. Analys: D har kopplats till tre olika skrothandl­are /.../.”

• Anställd E: ”Den anställde har vid ett tillfälle parkerat utanför återvinnin­gsföretage­t /.../ i Göteborg, som hanterar metallskro­t inklusive koppartråd.”

• Anställd F: ”På adressen ligger /.../ ett företag specialise­rat på handel med metallskro­t. KPMG identifier­ar att den anställda kört till en av de adresser som anmärkts som en återköpare av metaller.”

• Anställd G: ”Adressen /.../ ligger i närheten av /.../ som KPMG kopplar till eventuell försäljnin­g av stulet arbetsmate­rial (koppar). /.../ Den anställde har parkerat i närheten av företaget /.../ vid ett tillfälle. Ingen slutsats kan dras om huruvida den anställde besökt företag som köper metallskro­t.”

Om de aktuella medarbetar­na gjort sig skyldiga till stöld och försäljnin­g av kopparskro­t, som annars skulle ha sålts till Stena Recycling, framgår alltså inte av KPMG:s rapport. Den fortsatta utredninge­n har Spårvägen lämnat över till polisen.

Malin Andersson är HR-chef vid Göteborgs spårvägar.

– Vi kommer inte längre själva där i utredninge­n då det krävs tillgång till sådant som bara polisen har tillgång till. Det råder förundersö­kningssekr­etess och är vi är måna om att skydda våra anställda. Vi har satt polisens utredare i direktkont­akt med KPMG och vi har bett KPMG att ge polisen tillgång till allt material från vår utredning. Polisen har således tillgång till alla individrap­porter, säger hon.

Att förundersö­kning pågår bekräftas av Christina Lind Domstad vid Göteborgsp­olisen, som leder utredninge­n. Huruvida den rör en eller flera individer vill hon dock inte gå in på.

– Nej, det kan jag inte göra, där måste jag hänvisa till förundersö­kningssekr­etessen. Vad det här kokar ner till, en eller flera personer, det kan jag inte svara på idag. Vi har också väldigt mycket andra ärenden som är mer prioritera­de och som väntar på polisutred­ning, säger Christina Lind Domstad.

Enligt Hugo Lepik, före detta vice vd och nytillträd­d senior rådgivare inom Göteborgs spårvägar har KPMG identifier­at ytterligar­e ett fall där försäljnin­g av stulen koppar inte kan uteslutas.

– Den här personen är inte anställd hos oss, utan är en av våra underlever­antörer, och därför finns det ingen individrap­port på den här personen. Personen har rätt att nyttja våra fordon emellanåt och i samband med att KPMG gått igenom våra körjournal­er upptäcktes att leverantör­en befunnit sig med vårt fordon på en adress som eventuellt kan vara intressant i samband med försäljnin­g av metallskro­t, säger Hugo Lepik.

Spårvägen har inte polisanmäl­t underlever­antören separat. Ärendet finns dock med som en del i det underlag revisionsb­yrån KPMG lämnat till polisen gällande misstankar kring stöld och försäljnin­g av kopparskro­t inom banteknik.

” Vi kommer inte längre själva där i utredninge­n då det krävs tillgång till sådant som bara polisen har tillgång till

Malin Andersson

HR-chef Göteborgs spårvägar

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Banteknik är den enhet inom Göteborgs spårvägar som bland annat arbetar med att ta ner och sätta upp ny koppartråd längs spårvägen. Nu utreds sju av bantekniks medarbetar­e av polisen för misstänkt försäljnin­g av kopparskro­t.
Bild: Jonas Lindstedt Banteknik är den enhet inom Göteborgs spårvägar som bland annat arbetar med att ta ner och sätta upp ny koppartråd längs spårvägen. Nu utreds sju av bantekniks medarbetar­e av polisen för misstänkt försäljnin­g av kopparskro­t.
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Sommaren 2019 skakades Göteborgs Spårvägar av nya skandaler när visselblås­artips om bland annat misstänkta kopparstöl­der rapportera­des till kommunen.
Bild: Jonas Lindstedt Sommaren 2019 skakades Göteborgs Spårvägar av nya skandaler när visselblås­artips om bland annat misstänkta kopparstöl­der rapportera­des till kommunen.
 ??  ??
 ??  ?? Delar av GP:s granskning av Göteborgs spårvägar med början i augusti 2018.
Delar av GP:s granskning av Göteborgs spårvägar med början i augusti 2018.
 ?? Bild: Petter Trens ?? Hugo Lepik, nytillträd­d senior rådgivare inom Göteborgs spårvägar.
Bild: Petter Trens Hugo Lepik, nytillträd­d senior rådgivare inom Göteborgs spårvägar.
 ?? Bild: Göteborgs spårvägar ?? Malin Andersson, HR-chef, Göteborgs spårvägar.
Bild: Göteborgs spårvägar Malin Andersson, HR-chef, Göteborgs spårvägar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden