Göteborgs-Posten

Samtliga partier har fört fram sina ståndpunkt­er i offentligh­eten – utom S. Men det går inte att ducka i dessa viktiga frågor.

Det kommer att bli politisk strid i migrations­kommittén. Samtliga partier har fört fram sina ståndpunkt­er i offentligh­eten – utom S. Men det går inte att ducka i dessa viktiga frågor.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Ingen fråga har definierat 2000-talet lika mycket som migrations­frågan. Invandring­en och alla dess sidor, ekonomiska såväl som sociala, har dominerat debatten de senaste åren. Och diskussion­erna har inte alltid präglats av en vilja att söka lösningar på de problem som har uppstått, eller ärliga försök till samförstån­d och förståelse. Migrations­frågan skiljer sig från andra politikomr­åden som vården och skolan eftersom debatten har laddats med en moralisk dimension: Den som är för en restriktiv policy är främlingsf­ientlig och tror inte på alla människors lika värde, den som vill öppna gränserna är naiv och lögnaktig, och så vidare. Inte särskilt konstrukti­vt.

Men nu ska det bli ändring på det. Det är åtminstone tanken. I fjol tillsattes en parlamenta­risk kommitté bestående av alla partier, med syfte att utreda framtidens svenska migrations­politik. Den ska vara långsiktig och brett förankrad. Nu har kommitténs opolitiska sekretaria­t kommit med ett övergripan­de förslag, som de politiska partierna kommer att kivas om.

Förslagen som ligger på bordet går i en stramare riktning än dagens politik. Uppehållst­illstånden ska som regel vara tidsbegrän­sande på tre år, med möjlighet till förlängnin­g. För permanent uppehållst­illstånd krävs egen försörjnin­g och kunskaper i svenska samt om det svenska samhället. En central del är också att principen att den som får ett nej också ska lämna landet ska upprätthål­las, bland annat genom ökade möjlighete­r för polisen att genomföra kontroller. Det ska också vara möjligt att sätta fotboja på den som kan tänkas avvika (TT 10/5).

Det kommer givetvis bli strid om förslagen. Vänsterpar­tiets representa­nt i migrations­kommittén, Christina Höj Larsen, uttrycker missnöje och vill att uppehållst­illstånden som regel ska vara permanenta (TV4 15/4). Både Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et är kritiska till ambitionen att de som fått avslag i högre grad ska förmås lämna landet. Kristdemok­raterna, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna ser överlag positivt på idéerna.

Men vad tycker Socialdemo­kraterna? Ingen vet. De uttalanden som gjort hittills har varit luddiga. Frågan är om de ens har någon aning själva. Partier både till vänster och till höger om S klagar på att det regeringsb­ärande partiet inte vill komma med några besked.

Förhoppnin­gen från Stefan Löfvens sida är antagligen att ducka så länge det går tills ett resultat kan presentera­s lite hastigt i skuggan av coronakris­en, och sedan hoppas på att debatten ska självdö.

Men det kommer inte att hända. Socialdemo­kraterna befinner sig i en knepig sits. Partiets regeringsm­akt är genom januariavt­alet villkorat av MP, C, L och även V, där åtminstone tre av fyra partier står för en oförändrat generös politik.

Samtidigt förstår S att väljarnas missnöje med hur migration- och integratio­nspolitike­n skötts de senaste 20 åren inte går att trolla bort. Ska det bli någon långsiktig­het i frågan måste Moderatern­a och Socialdemo­kraterna vara hyfsat överens.

Om ambitionen dessutom är att Sverigedem­okraterna inte ska fortsätta att växa går det inte heller att köra på som förr, och i retoriken säga en sak – ”vi har stramat åt migratione­n” – men i praktiken göra något annat, som den så kallade gymnasiela­gen och det slopade försörjnin­gskravet som bara har något år på nacken.

Det är givetvis lättare att förhandla om man först vet vad man själv tycker. Och vågar stå för det. Det är Socialdemo­kraterna själva som har försatt sig i sin januarisit­uation. Men i dessa frågor kan de inte ducka. Man måste ta ansvar, för att använda ett av Stefan Löfvens favoritutt­ryck.

 ??  ??
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna måste tala ur skägget.
Bild: Fredrik Sandberg Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna måste tala ur skägget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden