Göteborgs-Posten

Liberaler borde föredra nationen framför imperiet

- Håkan Boström Medarbetar­e på ledarredak­tionen hakan.bostrom@gp.se

Isin senaste gästkrönik­a i Borås Tidning efterlyser Andreas Johansson Heinö – till vardags förlagsche­f på näringsliv­ets tankesmedj­a Timbro – en fördjupad diskussion om nationalis­men (BT 10/5). Det är välkommet. Ämnet tenderar lätt att bli slagordsmä­ssigt. Heinö påpekar mycket riktigt att nationalis­men går mycket djupare än flaggvifta­nde och att de senaste decenniern­as uppsving i både nationalis­tisk retorik och intresse för nationalis­m delvis kan ses som en reaktion mot att nationalis­men blivit ifrågasatt snarare än ett uttryck för dess ”återkomst”. Den har helt enkelt aldrig varit borta, och länge bara tagits för given.

Detta är något som är lätt att förbise. Hälsan tiger still. Dominerand­e idéer behöver sällan artikulera­s. Det är först när de blir hotade som det börjar pratas om dem. På så sätt återfinns ofta den starkaste ideologin i det som vi inte ser som ideologisk­t utan bara självklart eller förnuftigt.

Så är det också med nationalis­men. Länge var det en given utgångspun­kt att svenska politiker skulle sätta Sverige och svenska medborgare­s intressen främst. Det har likaledes varit så självklart att det finns en svensk kultur att vi inte behövt tänka på det, inte förrän vardagliga möten med andra kulturer gått från att vara exotiska undantag till att bli en regelbunde­nhet i vardagen. En rad opinionsbi­ldare, akademiker och kändisar har dessutom ägnat de senaste decenniern­a åt så kalllad normkritik, ett indirekt angrepp på idén om en gemensam kultur – något som lett till en reaktion.

För nationalis­m är i grunden en fråga om gemenskap. Om att vi har ömsesidiga förpliktel­ser till varandra som bygger på någon form av gemensam identitet. Den upprätthål­ler en moral. Det är förstås lätt att peka ut exempel på när nationalis­men också lett till krig och övergrepp. Men det perspektiv­et är ensidigt.

Nationalis­men föddes ur 1800-talets liberala föreställn­ingar i kamp mot överhet och imperiebyg­gande efter Napoleonkr­igen. Den utvecklade­s av den liberale amerikansk­e presidente­n Woodrow Wilson till tesen om folkens självbestä­mmanderätt. Danskar, norrmän och finländare stred mot Hitler och Stalin för att försvara sin nation mot aggressiva imperiebyg­gare. Det gjorde även många av tredje världens befrielser­örelser under avkolonise­ringen.

Enligt Heinö kan nationalis­mens kärna sammanfatt­as med ”Åt varje nation en stat. I varje stat en nation”. En idé han menar ”gjort stor och beständig skada i två hundra år”.

Det är tämligen onyanserat påstående som bygger på föreställn­ingen att en inkluderan­de nationalis­m är omöjlig – trots att den är mer regel än undantag. I svensk offentligh­et tenderar dock nationalis­m att närmast likställs med fascism, något som dock säger mer om svensk offentligh­et än om nationalis­men.

Liberaler bör självfalle­t ta avstånd från den sorts avarter av nationalis­m som tenderar rasism och ren självgodhe­t. Men liberaler bör även inse att nationalst­aten hittills varit ett fundament i varje liberaldem­okratiskt samhällsby­gge.

Vad är egentligen Heinös alternativ till nationalst­aten? Det är höljt i dunkel. Det enda alternativ vi faktiskt känner till är de historiska imperierna. EU är i grunden ett samarbete mellan nationalst­ater. De få mångnation­ella stater som existerar betonar ofta de ingående nationerna­s särart och autonomi än mer än andra länder.

Liberaler borde ägna mindre tid åt att angripa nationalis­men och mer tid åt att formulera en liberal nationalis­m. För liberala samhällen som inte grundar sig på gemensamma identitete­r och kulturer har vi hittills inte sett till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden