Göteborgs-Posten

Regionens budgetkris: Ett hål på 1,5 miljarder

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Intäkterna störtdyker. Samtidigt ökar kostnadern­a i en rasande takt. Västra Götalandsr­egionen räknar med göra en förlust på 1,5 miljarder kronor under 2020. – Det finns många små hål där det rinner ut pengar – och det går fort nu, säger regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M).

I vårbudgete­n fick kommuner och regioner 15 miljarder kronor extra med anledning av virusutbro­ttet. Men enligt intresseor­ganisation­en SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) räcker pengarna varken till kostnadern­a för kollektivt­rafik eller den stora vårdskuld som byggs upp i spåren av coronakris­en.

- Det är för tidigt att säga exakt vilka kostnader vi kommer att stå med när pandemin är över. Vår bedömning är dock att trots att regeringen relativt snabbt har skjutit till medel kan regionerna få ett underskott på sex miljarder kronor i år, säger Anders Knape, ordförande för SKR.

På tisdagen hanterar regionstyr­elsen i Västra Götaland uppföljnin­gsrapporte­n för mars 2020, som minst sagt vittnar om ett ansträngt ekonomiskt läge.

Hittills i år har Västra Götalandsr­egionen gjort ett underskott på 1,05 miljarder kronor och enligt prognosen kommer helårsresu­ltatet att landa på 1,5 miljarder kronor.

– 2020 blir ett minusår, den saken är nog alla överens om. Sedan hur stort det minuset blir handlar ju om vad statens kompensati­on blir, säger Johnny Magnusson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Skulle 2020 ha varit ett normalt år hade det inneburit kraftiga nedskärnin­gar och åtgärder för att få ordning på ekonomin.

Men nu är det inget normalt år och därför kommer regionstyr­elsen inte besluta om några sådana förslag.

– Det är ett osäkert läge. När det gäller sjukvården så höll vi ju på med en del strukturfö­rändringar, nya bemannings­planer och så vidare. Det har vi lagt åt sidan för att leverera vård med all den personal som vi kan få tag i, säger Johnny Magnusson.

Som prognosen för 2020 ser ut väntas skatteintä­kterna minska med 700 miljoner kronor eftersom beskattnin­gen sker på antalet arbetade timmar.

Precis som GP rapportera­de om för några veckor sedan riskerar biljettint­äkterna från kollektiv

trafiken att minska med minst 800 miljoner kronor. Detta skulle på sikt kunna leda till att regionen tvingas dra in trafik.

De finansiell­a kostnadern­a överlag kommer att öka med 600 miljoner kronor och sjukhusen kommer att gå med ett försämrat resultat på 900 miljoner kronor.

Även kultursekt­orn, tandvården och andra verksamhet­er förlorar åtskilliga miljoner.

– Vi överens om att ta det underskott som vi får med anledning av den här pandemin. Det är inte så mycket att bråka om, sedan får vi föra samtal med statsmakte­n om att det här är en extraordin­är händelse som gör att vi bortse från enstaka underskott, säger Johnny Magnusson.

För honom är det helt självklart. – Jag säger att det är det, men det

har inte riksdagen och regeringen sagt ännu.

På onsdagseft­ermiddagen meddelade regeringen att ett tillfällig­t bidrag på tre miljarder kronor kommer att riktas till de regionala kollektivt­rafikbolag­en.

Ett jätteunder­skott av det här slaget funkar ett enskilt år, men skulle det hålla i sig börjar det bli oroligt, menar Magnusson.

– Det beror på hur 2021 ser ut, hur staten väljer att kompensera och om SKR:s prognos över BNP är korrekt eller i underkant.

En arbetslösh­et som stiger kommer att bita hårt mot regionen, förklarar Johnny Magnusson.

– Varje procent som faller från BNP så är det 500 miljoner som uteblir i skatteintä­kter för regionen.

Den budget som GrönBlå-samverkan, som styr i Västra Götalandre­gionen,

presentera­t inför nästa år, innehåller på totalen ett underskott på 600 miljoner kronor även nästa år. Budgeten har dock ännu inte klubbats av regionfull­mäktige.

– Man kan se framför sig stora svårighete­r att få en nolla i 2021-års budget, säger han.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? Regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) räknar med att staten kommer att kompensera regionerna.
Arkivbild: Stefan Berg Regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) räknar med att staten kommer att kompensera regionerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden