Göteborgs-Posten

Swedavia tappar en halv miljard kronor i månaden

- cecilia.oscarsson@gp.se Olle Lindström

Resandet via Landvetter flygplats minskade med 99 procent i april i år, jämfört med samma månad förra året. Totalt minskade trafiken på Swedavias flygplatse­r med 98 procent i april i år – och bolaget tappar nu 500 miljoner kronor i intäkter varje månad.

I april förra året reste en halv miljon människor via Landvetter flygplats. Under samma månad 2020 var motsvarand­e siffra bara 2 800 – vilket innebär en minskning med hela 99 procent.

Coronapand­emin fortsätter att påverka vårt resande och runtom i världen ekar flygplatse­r i princip tomma. Hela resebransc­hen drabbas hårt av krisen och statliga Swedavia, som äger och driver tio flygplatse­r i Sverige, är inte något undantag.

Enligt ny trafikstat­istik från Swedavia minskade det totala resandet via bolagets tio flygplatse­r med 98 procent under april i år jämfört med april förra året.

I april i fjol hade flygplatse­rna drygt 2,2 miljoner utrikesres­enärer, och drygt 1 miljon flög inrikes. Under samma månad i år reste 37 500 utomlands och 20 500 reste inrikes.

Två av bolagets flygplatse­r, Stockholm Airport och Ronneby Airport, saknade helt reguljärtr­afik i april 2020.

– Vi befinner oss i en samhällskr­is som saknar motstycke och det är en synnerlige­n utmanande situation för Swedavia. Just nu har vi i princip förlorat samtliga rörelseint­äkter och tappar därmed cirka en halv miljard kronor i intäkter varje månad, säger Jonas Abrahamsso­n, Swedavias vd och koncernche­f, i en skriftlig kommentar.

Swedavia har vidtagit en rad åtgärder för att anpassa sig till den rådande situatione­n, bland annat genom att minska sina kostnader. I mars meddelade bolaget att de varslar 800 medarbetar­e och korttidspe­rmitterar 1 900 av bolagets tillsvidar­eanställda medarbetar­e.

– Även om vi nu ser tidiga tecken på att ekonomier öppnar upp och att flygbolag planerar för att återuppta en viss trafik, så är osäkerhete­n om marknadslä­get och när restriktio­ner kan upphävas fortfarand­e mycket stor. Vi räknar därför inte med att flygtrafik­en återhämtar sig i någon större utsträckni­ng under de närmaste månaderna, säger Jonas Abrahamsso­n.

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? 2 800 personer reste via Göteborg Landvetter Airport i april 2020.
Arkivbild: Robin Aron 2 800 personer reste via Göteborg Landvetter Airport i april 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden