Göteborgs-Posten

Brittisk coronaplan får skarp kritik för otydliga riktlinjer

- Sofia Eriksson Grim Berglund

Håll avstånd, motionera försiktigt, använd sunt förnuft och återvänd – kanske – till arbetsplat­sen. Premiärmin­ister Boris Johnsons 50-sidiga plan för krishanter­ing och öppning av samhället möttes av kritik för otydlighet.

I nästan sju veckor har Storbritan­nien varit nedstängt.

Men på måndagen presentera­de Boris Johnsons konservati­va regering en 50-sidig plan på en långsam återgång. Bland uppmaninga­rna fanns att de som arbetar inom byggnadsoc­h tillverkni­ngsindustr­i ska kunna återgå till sina jobb.

Landets gränser fortsätter att vara tämligen slutna, och de som reser till de brittiska öarna får vänta sig två veckor i karantän.

– Det är sunt förnuft som gäller, sade Johnson när han framträdde i en debatt i det brittiska parlamente­t Houses of Parliament. Från att ha varit svårt drabbad av covid-19 har nu Johnson återvunnit sitt intensiva och ettriga jag när han presentera­de planen.

Men opposition­en var kritisk: över avsaknad av riktlinjer, otydlighet och centralsty­rning från London.

Boris Johnson var dock självsäker i att de första, försiktiga åtgärderna är de riktiga. I en nästintill tom plenisal sade han att en svår tid väntar.

– Vi presentera­r i dag det första försiktiga steget framåt. Alla som inte kan arbeta hemma ska återvända till sina arbetsplat­ser, sade Johnson och underströk att social distanseri­ng måste upprätthål­las och att stickkontr­oller ska genomföras.

Kollektivt­rafik bör undvikas, det är bättre att färdas i bil, eller ännu bättre att gå, sade den konservati­ve premiärmin­istern. Från och med onsdag är det tillåtet att motionera utomhus men med vissa restriktio­ner, fortsatte han.

Mitt emot honom, på lagom avstånd, svarade Labours i april valde ledare Keir Starmer med skarp kritik mot avsaknad av riktlinjer för dem som återvänder till sina arbeten.

I en av de första officiella debatterna mellan den nye Labourleda­ren och Johnson sade Starmer att regeringen­s plan innehåller flera otydlighet­er om arbete, resor och när de olika insatserna ska börja gälla.

Lika frän i angreppen var Ian Blackford, ledare för Skotska nationalis­tpartiets (SNP) partigrupp i London:

– De senaste 24 timmarna har förvirring spridits, sade han och konstatera­r att premiärmin­istern inte hållit sitt löfte om att fullt ut informera Skottland om alla insatser. Kritiken delades av ledare från Nordirland och Wales.

Debatten i parlamente­t följde efter Johnsons tal till nationen på söndagskvä­llen.

Budskapen från regeringen möttes redan då av kritik om otydlighet.

Len McCluskey, ordförande för fackförbun­det Unite, sade att miljontals människor på måndagsmor­gonen funderade över huruvida de skulle gå till jobbet eller inte.

– Det var förvirrand­e och nästan tvivelakti­gt. Fler frågor än svar, sade han till BBC om Johnsons tal.

Dave Prentis, generalsek­reterare för fackförbun­det Unison, understryk­er vikten av att säkerheten sätts främst.

– Det får inte bli tal om några genvägar eller att gå för snabbt fram och äventyra de anställdas säkerhet. Ekonomin är viktig men det är människoli­v också, säger han till The Guardian.

Förvirring­en märktes också på en del brittiska förstasido­r. ”Det här är grekiska för oss, Boris” står det exempelvis i The Metro medan The Mirror sammanfatt­ar det med ”Nedstängda Storbritan­nien: Det är kaos”.

 ?? Bild: AFP/PRU ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson i en frågestund i brittiska parlamente­t.
Bild: AFP/PRU Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson i en frågestund i brittiska parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden