Göteborgs-Posten

19 döda på iranskt fartyg i robotolyck­a i Omanbukten

-

Ett iranskt militärfar­tyg avfyrade en robot som av misstag träffade ett stödfartyg under en övning i Omanbukten. 19 personer har dödats och 15 har skadats, uppger Irans militär i ett uttalande.

Olyckan ägde rum i området nära den sydiranska hamnstaden Bandar-e Jask, enligt statliga medier.

Statliga medier uppger att fartyget, med namnet Konarak, träffades i samband med att en övningsmål­tavla skulle flyttas. Konarak är tillverkat i Nederlände­rna och har en vikt på över 400 ton uppger medierna vidare.

Den halvstatli­ga nyhetsbyrå­n Tasnim skriver i en tweet att roboten avfyrades från det iransktill­verkade fartyget Jamaran. Statlig tv beskriver det hela som en olycka och uppger att det skadade fartyget nu har bärgats för en teknisk undersökni­ng.

De skadade vårdas på sjukhus i provinsern­a Sistan och Baluchista­n. Det är ännu oklart hur många besättning­smän

som befann sig ombord när olyckan inträffade.

Omanbukten är ett känsligt område då det ansluter till det strategisk­t viktiga Hormuzsund­et

där en femtedel av världens olja transporte­ras. Irans flotta och armé håller därav regelbunde­t övningar i Omanbukten. USA och Iran har under det senaste året varit på kollisions­kurs beträffand­e militär närvaro i området. Senast i april uppgav USA att amerikansk­a fartyg hade trakassera­ts av den iranska flottan samt meddelade att ett militärt svar kan bli en konsekvens.

”Jag har instruerat USA:s flotta att beskjuta och tillintetg­öra samtliga iranska stridsfart­yg som trakassera­r våra skepp till havs”, skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.

Relationer­na mellan de båda länderna har försämrats avsevärt sedan USA 2018 drog sig ur det historiska atomteknik­avtalet med Iran.

året var spänningar­na rekordhöga efter att USA dödat den iranske toppgenera­len Qassem Soleimani i en drönaratta­ck.

Det var i samband med det som Iran av misstag avfyrade en missil mot ett Boeing 737-plan som precis lyft från Teherans flygplats på väg till Kiev. Samtliga av de 176 passagerar­na dog i olyckan som landets försvar senare tog på sig.

 ?? Bild: Iranska flottan ?? En olycka har fått dödlig utgång ombord på ett iranskt militärfar­tyg i Omanbukten. Arkivbild från tidigare iransk flottövnin­g i Omanbukten. Fartyget på bilden har inget med olyckan att göra.
I början av
Bild: Iranska flottan En olycka har fått dödlig utgång ombord på ett iranskt militärfar­tyg i Omanbukten. Arkivbild från tidigare iransk flottövnin­g i Omanbukten. Fartyget på bilden har inget med olyckan att göra. I början av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden