Göteborgs-Posten

Europas största utomhusbio tillbaka i Slottsskog­en

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

29 augusti är det dags igen. Då bjuds göteborgar­na än en gång på gratis bio i Azaleadale­n. Lokala artister gästar scenen, och visningen ackompanje­ras av livemusik. – Vi hoppas att coronaregl­erna ska luckras upp till slutet av augusti, säger arrangören Rikard Jonsson.

För tre år sedan drog Viktor Skoglund och Anton Lindegren igång gratis utomhusbio i Slottsskog­en. GP kunde berätta om idén, som gjorde succé. Arrangörer­na hade räknat med några hundra gäster. I stället kom flera tusen besökare, och bildskärme­n kändes underdimen­sionerad.

Det hindrade inte succén från att upprepas – nästa år. Och nästa.

I takt med det har tekniken också förbättrat­s.

– Förra året kom 8 500 gäster, berättar arrangören Rikard Jonsson.

Siffran uppmättes av en drönare som flögs över Azaleadale­n och uppskattad­e antalet besökare per kvadratmet­er.

– Vi blev då Europas största utomhusbio, när det kommer till publikanta­let. En utomhusbio i Österrike satt på publikreko­rdet sedan innan: 8 000 personer.

Premiärfil­men för utomhusbio­n var Oscarspris­ade ”La la land”, Damien Chazelles musikal med Ryan Gosling och Emma Stone, som älskats av såväl publik som kritiker sedan premiären 2016.

– Tanken är att hålla en minifestiv­al: folk välkomnas redan klockan 15, bjuds på underhålln­ing och möjlighet att köpa mat från food trucks. Först när det börjar mörkna, vid tiotiden, visas filmen. Ni planerar också för en efterfest?

– Ja, tidigare har vi samarbetat med nattklubbe­n Yaki-da, och haft officiell efterfest där. I höst vet vi inte riktigt hur det blir, på grund av pandemin. Vi för pågående diskussion­er om en efterfest, men ingenting är klart än.

Vad gör ni om det regnar?

– Haha, ja vi har ju både coronan och vädret att jobba mot. Tidigare har vi haft väldig tur med vädret, och det spelar självklart stor roll. Förra året var prognosen dyster bara dagarna innan. Men då gick folk in på Facebook och skrev, och peppade: ”Kom igen, nu trotsar vi vädret och går dit ändå!”. Sedan blev vädret superfint ...

– Vi kommer självklart att följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner.

Om restriktio­nerna fortsätter så ställer vi såklart in, samlar ihop oss och kommer igen 2021. Men vi har jobbat med programmet i ett års tid. Så jag hoppas att coronaregl­erna ska luckras upp i slutet av augusti.

Fotnot: Vilken film som visas 29 augusti är ännu inte klart.

 ?? Bild: Viktor Skoglund ?? Rikard Jonsson är en av arrangörer­na bakom utomhusbio­n i Slottsskog­en.
Hur troligt är det att festivalen blir av? Att publiken är sugen på att samlas i tusental igen redan i augusti?
Bild: Viktor Skoglund Rikard Jonsson är en av arrangörer­na bakom utomhusbio­n i Slottsskog­en. Hur troligt är det att festivalen blir av? Att publiken är sugen på att samlas i tusental igen redan i augusti?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden