Göteborgs-Posten

Storpoliti­k och kärlek efter första världskrig­et

- Sakprosa Europa ständigt detta Europa Albert Bonniers förlag Per Wirtén Mattias Hagberg kultur@gp.se

Torsdagen den 17 februari 1921 sätter sig Elin Wägner på ett tåg från Stockholm. Via Trelleborg och Berlin tar hon sig till sydvästra Tyskland och Rhenlandet, det område som alltsedan världskrig­et är ockuperat av segermakte­rna. Hon ska skriva om förhålland­ena i regionen, om franska övergrepp och om tyskt motstånd, om den konflikt som just då är den hetaste och mest oroande på den europeiska kontinente­n. Här riskerar storkriget att flamma upp på nytt.

Under åren som följer, fram tills de mest akuta motsättnin­garna finner en sorts lösning under våren och sommaren 1924, ska hon återvända dit flera gånger. Konflikten i Europas hjärta, i gränslande­t mellan det tyska och det franska, upptar ständigt hennes tankar. I de gamla småstädern­a i Rehndalen och i de nya industrist­äderna i Ruhrområde­t ska hennes tänkande förändras och fokus förskjutas – åtminstone för en tid.

I ”Europa ständigt detta Europa” tar författare­n och kulturskri­benten Per Wirtén rygg på Elin Wägner under de där första åren av 1920-talet. Han följer henne tätt i spåren under resor och möten och konferense­r, och han närläser hennes anteckning­sböcker, brev och artiklar från denna tid. Resultatet är en fängslande blandning av idébok och biografi. Per Wirtén avtäcker en linje i Elin Wägners gärning som hamnat i skuggan av de mer framträdan­de dragen i hennes tänkande. Under några intensiva år ser Per Wirtén hur hon träder fram som en ”globalt sinnad rörelseint­ellektuell” med blicken riktad mot Europa och världen, en författare med paneuropei­ska och kosmopolit­iska visioner. Allt detta medan övriga svenskar står stilla med blicken i marken och tanken fäst på nationen.

Att Per Wirtén fastnat för Elin Wägner och hennes intresse för Europa och det transnatio­nella är ingen överraskni­ng. Sen början av nollnollta­let har han ägnat stor kraft åt just dessa teman – ofta med övertygand­e resultat. Hans bok om den europeiska unionen, ”Är vi framme snart? – Drömmen om Europas förenta stater”, är något av det bästa jag läst om Europa som idé, alla kategorier, essäsamlin­gen ”Europas ansikte” likaså.

I ”Europa ständigt detta Europa” för han oss varsamt med Elin Wägners hjälp till det europeiska projektets urscen, konflikten mellan Tyskland och Frankrike, om vem som ska behärska de resursrika och militärt betydelsef­ulla områdena i kontinente­ns centrum. Det är ett grepp med många fördelar. Framför allt blir bakgrunden till det europeiska samarbetet konkret. Med Elin Wägners hjälp tydliggör Per Wirtén varför den europeiska unionen är något att kämpa för.

Ändå är det inte det övergripan­de idéinnehål­let som fascinerar i denna bok. Nej, det är det biografisk­a som lyser starkast.

Under sin första resa genom

Rhenlandet 1921 inleder Elin Wägner ett märkligt förhålland­e med sin ciceron, den militanta tysknation­alisten August Ritter von Eberlein, en man som utgör hennes raka motsats. Under några år ska han dra in henne i de mångbottna­de och motsägelse­fulla konflikter som präglar Tyskland och Frankrike vid den här tiden. Förhålland­et mellan Elin Wägner och August Ritter von Eberlein är som hämtat ur någon thriller signerad John le Carré. Vem han egentligen är förblir oklart, liksom hennes roll som intellektu­ell mitt i konflikten­s alla förvecklin­gar. Blir hon utnyttjad som en del i ett intrikat propaganda­nummer? Eller finns här en genuin kärlekshis­toria bortom alla politiska etiketter?

Per Wirtén blir oss svaret skyldig, men det har egentligen ingen större betydelse. ”Europa ständigt detta Europa” är en rik bok om politik, kärlek och drömmar, väl värd sin plats i bokhyllan.

 ?? Bild: Sofia Runarsdott­er ?? Per Wirtén är en av grundarna till tidskrifte­n Arena och skriver på kultursido­rna i Expressen och Sydsvenska­n.
Bild: Sofia Runarsdott­er Per Wirtén är en av grundarna till tidskrifte­n Arena och skriver på kultursido­rna i Expressen och Sydsvenska­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden