Göteborgs-Posten

Gren om framflytta­de spelstarte­n: ”Olyckligt”

- Felix Tornberg sport@gp.se

På söndagen kom beskedet att det inte blir damallsven­skt spel i maj. Detta sätter Göteborg FC i en märklig situation. – Vi får gå på sparlåga. Om man kör för fullt i sex-sju veckor bränner man ut sig, säger tränare Mats Gren.

Beskedet från Elitfotbol­l dam, EFD, har varit tydligt.

Damallsven­skan skulle dra igång vid månadsskif­tet maj-juni.

– Vi har haft ambitionen att starta i månadsskif­tet, och det står fast. Vi förbereder oss i väntan på att kunna trycka på ”go”-knappen, sa generalsek­reterare Tomas Hoszek till SVT Sport i förra veckan.

På söndagen kom dock beskedet att senarelägg­a starten av serien.

– För att kunna komma i gång i månadsskif­tet hade vi behövt alla beslut som krävs på plats den 15 maj och vi räknar inte med att klara det, sa EFD:s ordförande Annika Grälls söndagskvä­llens styrelsemö­te.

För Göteborg FC innebär detta att man får tänka om.

– Det är olyckligt, men det kommer inte som en överraskni­ng för oss. Det är väldigt svårt att lägga upp ett träningssc­hema när man inte vet när man kan börja spela matcher, säger tränare Mats Gren.

Laget var igång med att planera träningsma­tcher, och var i kontakt med andra lag.

Detta får nu läggas på is.

– Det är svårt med planering. Det är många som är lediga eftersom vi permittera­t personal. Vi får gå lite på sparlåga för om man går för fullt matchförbe­redande i sex-sju veckor bränner man ut sig i slutändan, säger Gren.

Gren medger att det är svårt att hålla uppe energin och fokus när man inte har något inplanerat att träna mot.

Hur påverkar detta då GFC gentemot deras allsvenska konkurrent­er?

– Jag tror att det är samma för alla. För oss är det dock positivt att Stina Blacksteni­us (nyförvärv) får tid att spela in sig med sina lagkamrate­r och för oss att lära känna henne bättre, säger Gren.

Ett förslag som blivit aktuellt nu är att spela damallsven­skan som en enkelserie. Detta för att minska det långväga resandet.

– Det vill vi verkligen undvika. Det är en så pass viktig säsong nu med direktkval­ificering till Champions League-gruppspel för vinnarna. Att bara spela elva matcher då blir inte riktigt rättvist, säger han.

När damallsven­skan ska kunna spelas på Valhalla IP igen vill Gren inte spekulera i.

Det finns trots allt viktigare problem.

– Det klart att vi i vår yrkesroll vill börja spela igen. Främst vill vi dock att smittsprid­ningen ska avta och att saker kan återgå till det normala i samhället, säger Mats Gren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden