Göteborgs-Posten

Nio års kötid för lägenhet i Majorna-Linné

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

3370 dagar behöver den som söker lägenhet via Boplats i regel vänta på ett förstahand­skontrakt i den mest populära stadsdelen i Göteborg.

3 370 dagar – eller strax över nio år. Så länge behöver den som söker lägenhet via Boplats i regel vänta på ett förstahand­skontrakt i den mest populära stadsdelen i Göteborg. Utbudet av lägenheter är ganska oförändrat de senaste åren, samtidigt som antalet sökande växer.

Under det första kvartalet i år förmedlade­s 1 342 lägenheter i Göteborg via Boplats. Det genomsnitt­liga antalet ködagar för alla som tilldelats kontrakt hittills i år är 2 337 dagar, alltså nästan sex och ett halvt år – men skillnader­na är stora mellan de olika stadsdelar­na.

Kortast är den genomsnitt­liga väntetiden i Angered, där det i genomsnitt tog 1 982 dagar – eller knappt fem och ett halvt år – att få en lägenhet under perioden januari till mars i år. I andra änden av skalan ligger Majorna Linné, där den genomsnitt­lige sökande får vänta i 3 370 dagar, det vill säga cirka nio år, på ett hyreskontr­akt.

– Det är ju en konsekvens av att den typen av lägenheter som människor vill ha, det vill säga i centrala lägen och med låga hyror, är det brist på. Och när det byggs nyprodukti­on blir det andra hyror. Det är så bostadsmar­knaden ser ut, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats.

Samtidigt är skillnader mellan enskilda lägenheter ännu större. Den kortaste väntetiden för ett kontrakt hittills i år var bara nio dagar och gällde en lägenhet i Lorensberg med en hyra på 15 700 kronor. Den längsta väntetiden var för en lägenhet i Haga med en månadshyra på 7 832 kronor. Den som fick det kontraktet hade stått i kö på Boplats i 5 472 dagar – nästan 15 år.

Det finns dock några förklaring­ar till de extrema skillnader­na. Enligt Maria Meyer-Martins kan de väldigt korta kötiderna bland annat förklaras av att det rör sig om ett korttidsko­ntrakt då lägenheten ska renoveras. En annan förklaring kan vara att det finns ett visst villkor, exempelvis att det är en lägenhet för pensionäre­r, i kombinatio­n med en relativt hög hyra. Studentläg­enheter utan besittning­srätt kan också ha kortare kötid, liksom nybyggda lägenheter utanför Göteborg, exempelvis i Kungälv.

Att korttidsko­ntrakt finns med i statistike­n innebär att den verkliga väntetiden för att få ett permanent boende troligen är ännu längre.

– Nästan alla de här lägenheter­na med över 4 500 dagars kötid är lite större och ligger centralt eller halvcentra­lt, i Majorna, Redbergsli­d, Bagaregård­en och sådana stadsdelar som folk tycker är mysiga. Där krävs det många dagar. Ju närmre centrum och ju lägre hyra, desto större blir efterfråga­n, säger Maria Meyer-Martins.

Samtidigt, poängterar hon, visar de kortaste kötiderna att det är möjligt att få en bostad snabbt, om man verkligen behöver det.

– Det kanske är ett korttidsko­ntrakt där man måste flytta ut snart, men behöver man tak över huvudet snabbt och för ett tag så är det möjligt, säger Maria Meyer-Martins.

” Den typen av lägenheter som människor vill ha, det vill säga i centrala lägen och med låg hyra, är det brist på Maria Meyer-Martins Vd för Boplats.

Den som är i behov av en bostad snabbt borde också se över sin profil, menar hon.

– Vi har till exempel en del nyprodukti­on i kommuner utanför Göteborg, exempelvis i Kungälv eller Stenungsun­d. Där kan man komma fram med en kötid på under ett år. Så då tänker jag att man ska läsa annonserna noga och kanske lägga in i sin profil att man också är intressera­d av bostäder i Kungälv eller Stenungsun­d. Eller att man tittar på just korttidsko­ntrakt. Där har man helt andra chanser att få tag på en bostad om man inte har stått så länge i kö, säger Maria Meyer-Martins.

 ?? Arkivbild: Måns Langhjelm ?? För att få bostad i Majorna-Linné via Boplats krävs i genomsnitt mer än nio års kötid.
Arkivbild: Måns Langhjelm För att få bostad i Majorna-Linné via Boplats krävs i genomsnitt mer än nio års kötid.
 ?? Bild: Hilda Grahnat ??
Bild: Hilda Grahnat
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden