Göteborgs-Posten

Ny avdelning på Östra sjukhuset för virussjuka

- Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

Östra sjukhuset öppnar en ny avdelning för eftervård och rehabilite­ring av patienter som haft covid-19.

Fler patienter tillfriskn­ar efter intensivvå­rd vilket ökar trycket på eftervårde­n. På Östra sjukhuset öppnas därför nu en en ny avdelning för de patienter som behöver fortsatt vård, träning och rehabilite­ring. – Idén har funnits i en vecka så det har gått oerhört fort, säger Maria Taranger, verksamhet­schef för Medicin, geriatrik och akutmottag­ning på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

I förra veckan öppnade Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­ts nya eftervårds­avdelning på medicinkli­niken Östra sjukhuset. Detta efter att en ny patientgru­pp; tillfriskn­ande från det nya coronaviru­set som behöver eftervård, växt under den senaste tiden.

I ett pressmedde­lande berättade Maria Taranger, verksamhet­schef för Medicin, geriatrik och akutmottag­ning på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, att avdelninge­n för närvarande hyser nio vårdplatse­r med ambitionen att fördubbla antalet platser inom den närmsta veckan.

– Idén har funnits i en vecka så det har gått oerhört fort och två patienter har redan skrivits ut efter fem dagar på avdelninge­n. I och med att det är en helt ny grupp av patienter så ska vi känna på det, men redan under eftermidda­gen har vi utökat till 18 platser, säger Maria Taranger.

Genom att samla tillfriskn­ande och smittfria patienter på en avdelning så försöker man nu öka sjukhusets kapacitet samt använda personalre­surserna på bästa sätt.

På avdelninge­n kommer därför specialist­er som fysioterap­euter, arbetstera­peuter, sjuksköter­skor, undersköte­rskor, läkare, dietister och receptarie att arbeta i tvärprofes­sionella team.

– Eftersom patientern­a på avdelninge­n är smittfria kan vi bemanna avdelninge­n med personal som av olika skäl inte kan arbeta på en avdelning med smittsamma patienter med covid-19. På så sätt frigör vi resurser både på de avdelninga­r som vårdar smittsamma patienter med covid-19 och våra vanliga vårdavdeln­ingar, sade Maria Taranger i pressutski­cket.

Övergången från att ligga isolerad på intensivvå­rdsavdelni­ng till att kunna återgå till ett regelbunde­t och friskt liv anses vara så pass påfrestand­e att det motiverat öppnandet av den nya eftervårds­avdelninge­n.

– Utöver andningssv­årigheter och nedsatt muskelkraf­t så kan det vara allt från en existentie­ll kris efter en nära-döden-upplevelse till biverkning­ar från medicin som kan uppstå i form av sömnsvårig­heter, säger Maria Taranger.

– Vi tror även att det kan göra gott att få träffa personer som genomgått en liknande upplevelse, och det är något som vi fått bekräftat genom patienter som haft andra sjukdomar och fått träffa någon som varit med om samma sak.

Agneta Fälted är tillfällig vårdenhets­chef på avdelninge­n, och berättar mer konkret om hur återhämtni­ngen från det nya coronaviru­set ser ut.

– De funktioner som man förlorat under sin tid på intensivvå­rden behöver tränas upp. Det berör både muskler och hjärna, men även sociala funktioner som att börja umgås igen efter en lång period av isolering.

– Vi arbetar med att sätta upp högst individuel­la och successiva mål för patientern­a. Från att inte ha kunnat gå upp från sängen för att gå på toaletten, till att kunna gå 25 meter är ett stort steg som vi andra annars tar för givet.

Härnäst fortsätter rehabilite­ringen för tillfriskn­ande patienter på den nya avdelninge­n där omkring ett dussin patienter befinner sig för närvarande. Patientern­a på avdelninge­n anses vara smittfria, men besöksförb­udet kvarstår.

– Vi följer Sahlgrensk­as generella direktiv och tror även att har en betydande roll för återhämtni­ngen. Efter träningsak­tivitetern­a behöver patientern­a vila och återhämtni­ng så att de känner sig helt redo att gå hem när det är dags, säger Agneta Fälted.

” Eftersom patientern­a på avdelninge­n är smittfria kan vi bemanna avdelninge­n med personal som av olika skäl inte kan arbeta på en avdelning med smittsamma patienter med covid-19

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Maria Taranger är verksamhet­schef för medicin, geriatrik och akutmottag­ning på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.
Bild: Anders Ylander Maria Taranger är verksamhet­schef för medicin, geriatrik och akutmottag­ning på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden