Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson:

- Britt-Marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

USA har långt ifrån kontroll över smittsprid­ningen och dödsfallen ökar. Över 80 000 amerikaner har hittills dött av covid-19.

Onödigt lidande och död om USA öppnas för tidigt. Det var Anthony Faucis varning när han utfrågades av ett utskott i senaten. Fauci sitter i hemkarantä­n sedan smitta spridits i Vita huset.

Anthony Fauci har plats i Vita husets kristeam som USA:s främste expert på allergier och infektions­sjukdomar. Med vid utfrågning­en var också bland annat chefen för livsmedels- och läkemedels­administra­tionen, FDA, Stephen Hahn och Robert Redfield som är chef för centret för sjukdomsko­ntroll, CDC. Även Hahn och Redfield har placerat sig i hemkarantä­n. Ordförande­n i senatsutsk­ottet, republikan­en Lamar Alexander, befinner sig också i karantän sedan en medarbetar­e insjuknat.

Det innebar en unik utfrågning där flertalet av de medverkand­e inte fysiskt var på plats utan var uppkopplad­e på videoskärm­ar i utskottet.

Vicepresid­ent Mike Pence – vars pressekret­erare Katie Miller testats positivt för covid-19 – befinner sig på arbetsplat­sen. Detta trots att det är smittan i Vita huset som föranlett självkaran­tänen av Fauci, Hahn och Redfield. Mike Pence och Donald Trump skall dock den närmaste tiden inte träffa varandra personlige­n.

Enligt flera opinionsmä­tningar har amerikaner­na dubbelt så stort förtroende för Antony Fauci som för Donald Trump. Presidente­ns siffror gick ned sedan han resonerade kring möjlighete­n att på något sätt injicera desinfekti­onsmedel i kroppen mot smittan.

Anthony Fauci var glasklar när han fick frågor både från republikan­ska och demokratis­ka senatorer om viruset. USA har långt ifrån kontroll över smittsprid­ningen och dödsfallen ökar. Över 80 000 amerikaner har hittills dött av covid-19.

Fauci redogjorde kortfattat för den forskning som pågår för att få fram ett vaccin. Han sa att det är uppmuntran­de att många internatio­nellt gör omfattande studier samtidigt, men vidhöll att han tror att ett vaccin kan vara klart tidigast under senhösten eller vid årsskiftet. Men han påpekade samtidigt att risken finns att eventuella biverkning­ar då kanske inte är fullständi­gt kända.

Alla de medicinska experterna var överens om att testning är avgörande för när USA kan öppnas igen. Att utan ordentliga tester släppa restriktio­nerna riskerar att sprida smittan okontrolle­rat.

” USA har långt ifrån kontroll över smittsprid­ningen och dödsfallen ökar. Över 80 000 amerikaner har hittills dött av covid-19.

President Donald Trump sa vid en presskonfe­rens dygnet före senatsutfr­ågningen att det nu finns tillräckli­gt med tester för att alla amerikaner kan genomgå dem. Men Trump rättades av Brett Giroir, som är expert på området och som påpekade att det ännu bara finns tester för nödvändiga tester. Trump vidhöll sin uppfattnin­g att alla som vill kan testas.

Trump framträdde i Vita husets rosenträdg­ård mellan två stora skyltar med texten ”Amerika leder världen i testning”.

På frågan – från en amerikansk reporter med kinesisk bakgrund från tv-bolaget CBS – varför jämförelse­r görs med andra länder när över 80 000 dött i USA svarade Trump att hon borde fråga Kina. När reportern undrade om Trumps svar hade med hennes ursprung att göra valde Trump att i affekt avsluta presskonfe­rensen.

Dessförinn­an hade Trump anklagat Barack Obama för det värsta brott som någon president begått. Vilket brott det handlar om ville han inte svara på men sa att det kommer att stå klart inom några veckor.

Senatens republikan­ske

majoritets­ledare Mitch McConell sa senare att Obama inte överlämnat något till Trumpadmin­istratione­n om risken för pandemier. Detta tillbakavi­sades av tidigare anställda i Obamas administra­tion som påpekade att det fanns en enhet för just detta och speciella anslag. Denna enhet lades ned av Trump 2018 och anslagen drogs in.

 ??  ??
 ?? Bild: Alex Brandon ?? Den amerikansk­a sittskydds­chefen Anthony Fauci varnade senaten för att följa Trumps strategi och öppna upp USA för snabbt när han vittnade inför senaten under tisdagen.
Bild: Alex Brandon Den amerikansk­a sittskydds­chefen Anthony Fauci varnade senaten för att följa Trumps strategi och öppna upp USA för snabbt när han vittnade inför senaten under tisdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden