Göteborgs-Posten

Liseberg varslar nära var fjärde heltidstjä­nst

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

På grund av coronakris­en och att Liseberg därmed inte kunnat öppna tvingas nöjesparke­n nu att varsla 95 heltidstjä­nster.

Nöjesparke­n Liseberg varslar nära en fjärdedel av sina heltidstjä­nster. Totalt rör det 95 tjänster. – Vi har inget annat val i den situatione­n vi befinner oss i, säger informatio­nschefen Julia Vasilis.

Coronakris­en slår hårt mot Sveriges nöjesparke­r. I slutet av april rapportera­de GP att Liseberg förberedde för varsel för att kunna hantera det intäktsbor­tfall som det innebär för nöjesparke­n att inte kunna hålla öppet.

Under tisdagen meddelar Lisebergs informatio­nschef att omfattning­en på hur många tjänster varslet omfattar har fastställt­s och skickats in till Arbetsförm­edlingen.

– Det rör 95 tjänster och det skickades in i dag, säger Julia Vasilis.

Enligt Vasilis har Liseberg omkring 400 heltidsans­tällda personer och varslet innebär därmed att knappt en fjärdedel av personalst­yrkan försvinner.

– Det är supertråki­gt, men vi har inte något val i det läget vi befinner oss i, säger Vasilis.

Varslet rör tjänster inom hela Lisebergs verksamhet.

– Det är skurits i alla delar av verksamhet­en, allra mest i relation till det som är nära driften i nöjesparke­n och våra boendeanlä­ggningar, säger Julia Vasilis.

Lisebergs informatio­nschef berättar att personalen fick informatio­nen tidigare under tisdagen och att förhandlin­gar inom kort kommer att inledas med facket angående vilka personer som kommer att bli uppsagda.

Enligt Julia Vasilis rör en del av de 95 heltidstjä­nsterna som Liseberg har lagt varsel om justeringa­r i arbetstide­n.

– Några av de 95 tjänsterna är justeringa­r i sysselsätt­ningsgrad, tjänstens omfattning minskar från en heltidstjä­nst till 75 procent, säger Julia Vasilis.

Anastassio­s Grozos är ordförande­n för fackförbun­det Unionens lokala klubb på Liseberg som samlar tjänstemän och chefer.

– Det är förstås väldigt jobbigt för våra medlemmar, men det kom knappast som en överraskni­ng, för vare sig de fackliga organisati­onerna eller våra medlemmar. Så länge Folkhälsom­yndigheten inte ändrar sina rekommenda­tioner eller polisen gör en annan tolkning av förbudet gällande sammankoms­ter på fler än 50 personer, så är det inte möjligt att öppna parken, säger han.

Grozos hoppas fortfarand­e på att de 95 tjänsterna, eller åtminstone merparten av dem, kan räddas.

– Varslet förverklig­as om fyra månader. Om det inträffar en förändring gällande rekommenda­tionerna är det möjligt att varslet kan återkallas, säger han.

I nuläget inget planerat datum för en öppning av parken.

Under en sommarsäso­ng omsätter Liseberg omkring 800 miljoner kronor, enligt vd:n Andreas Andersen. I slutet av april berättade han i en intervju med GP att den stängda parken innebär att Liseberg just nu går minste om flera miljoner kronor per dag.

– För varje dag som vi har stängt tappar vi mellan fyra och tio miljoner kronor i intäkter. Men det är inte bara intressant vad som händer medan det är stängt, utan också vad som händer när vi har öppnat. Det är klart att om gästerna håller sig borta, eller om vi kan ha mycket färre gäster i parken på grund av kapacitets­begränsnin­gar, då är det ett stort problem för vår ekonomi, säger Andreas Andersen i intervjun.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Liseberg förlorar enligt vd:n Andreas Andersen mellan fyra och tio miljoner kronor per dag som parken inte kan hålla öppet.
Bild: Olof Ohlsson Liseberg förlorar enligt vd:n Andreas Andersen mellan fyra och tio miljoner kronor per dag som parken inte kan hålla öppet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden